La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assenyalat aquest divendres que una part important de la inflació subjacent només s'explica "perquè algú s'està forrant", en al·lusió directa a les empreses. En paraules de la ministra, aquesta situació es dona mentre que els salaris es devaluen.

Així ho ha explicat durant la seva intervenció en unes jornades organitzades pel sindicat UGT. Díaz ha destacat que no es pot continuar admetent "que les empreses continuïn engreixant els seus beneficis a costa dels salaris i l'esforç de les persones treballadores". L'INE ha publicat aquest divendres que la inflació es va moderar el desembre al 5,7%, encara que la subjacent va escalar fins al7 %, la taxa més alta des de novembre de 1992, i els aliments van registrar una pujada del 15,7%.

"On el Govern actua baixem els preus però hem de fer un pas més perquè amb rendes salarials de 1.000 euros, 1.200 euros no es pot realitzar la cistella de la compra", ha afegit en declaracions als mitjans després de la seva intervenció en l'acte de UGT, segons recull EFE.

En aquest sentit, la vicepresidenta segona del Govern ha incidit que "això no pot continuar passant. No és possible que mentre algú s'omple les butxaques els salaris dels treballadors d'aquest país pateixin una gran devaluació", ha subratllat Díaz. De la mateixa manera, ha insistit també en la necessitat de reforçar la democràcia en l'empresa i augmentar la participació dels treballadors encara que sense concretar més sobre aquesta reforma.

Sánchez Llibre lamenta que "demonitzi" els empresaris

Després de les declaracions en relació amb l'IPC de la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, lamenta en un comunicat que Yolanda Díaz "demonitzi" els empresaris i els beneficis empresarials "per enfortir-se" ideològicament en l'espai de l'esquerra.

Foment del Treball manifesta amb rotunditat que ni els empresaris ni els beneficis empresarials són els responsables de l'increment de preus del sector alimentari. Josep Sánchez Llibre considera que la vicepresidenta del Govern "ho sap perfectament, però prefereix, irresponsablement, fer populisme" en un tema molt seriós, que està perjudicant moltes famílies, autònoms i petites i mitjanes empreses del sector alimentari. Per aquest motiu, Foment exigeix a la vicepresidenta rigor i serietat.

Reforma del dret de vaga i de la jornada laboral

Quant a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI), ha reiterat el compromís del Govern amb aquesta mesura en la qual, ha recordat, es tindrà en compte l'evolució de la inflació, entre altres factors. "Pujarem el SMI de manera rellevant", ha afegit Díaz en declaracions posteriors als mitjans, en les quals ha apuntat que la reunió per tancar l'alça serà "immediata" sense concretar més dates i ha recordat que s'aplicarà amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener.

També ha assenyalat en la seva intervenció una altra reforma pendent: la de la jornada de treball i l'ús dels temps. "La jornada sempre ha estat un instrument en favor de l'empresari i això no pot continuar", ha afegit Díaz, que ha advocat per una jornada flexible i reduïda.

"No pot ser que tinguem la mateixa jornada que fa un segle", ha recordat la vicepresidenta, que ha apuntat a la necessitat de reformar la llei del dret de vaga, una norma "preconstitucional". Sobre altres temes més imminents, com l'Estatut del Becari, s'ha mostrat confiada a poder tancar aviat aquesta norma que garanteixi una formació de qualitat i acabi amb l'"explotació laboral".

UGT no veu raó perquè no apugin els salaris

Per la seva part, el secretari general de UGT, Pepe Álvarez, ha assenyalat que les empreses són responsables d'"una part important" de la pujada de l'IPC el 2022 perquè han apujat els preus per obtenir més guanys. En aquest sentit, ha criticat que, malgrat el descens dels preus de l'energia, no s'abarateixin productes com el pa, que es va pujar en el seu moment al·legant que la pujada de l'energia encaria l'ús dels forns.

Segons el parer del dirigent sindical, "no hi ha cap raó" perquè no apugin els salaris a Espanya ja que els beneficis de les empreses estan sent "absolutament grollers" en un país "on hi ha cues de la gana i molts treballadors no arriben a final de mes".

"L'increment dels preus ve per aquest abús i aquesta usura", ha criticat el líder de UGT, que ha advertit de què mentre els preus van créixer per sobre del 5% el 2022 (8,3% si es té en compte la mitjana i no la taxa interanual), els salaris només han pujat una mitjana del 2,6%.

Encara que aquesta xifra s'incrementarà quan es tinguin en compte les revisions salarials per les clàusules dels convenis, es quedarà "en tot cas, molt lluny del nivell d'inflació de 2022 i de la subjacent, que al desembre va superar de manera dramàtica la inflació," ha denunciat.

És per això que ha insistit que els salaris han de pujar i que la CEOE sap que "o negocia i hi ha acord o hi haurà conflicte" i que estigui no només serà creixent, sinó que hi haurà "una visibilització massiva" de les mobilitzacions sindicals demandant pujades de sous per als treballadors. "Som a temps d'evitar tot això a la taula de l'acord interconfederal de negociació col·lectiva i torno a cridar a la patronal a aquesta taula, al diàleg i a l'acord", ha conclòs el líder sindical.

Álvarez demana multes per a supermercats i petrolieres

Així mateix, Álvarez ha demanat aquest divendres al Govern i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que intervinguin i estableixin multes realment "dissuasives" per assegurar-se que les empreses de distribució i les petrolieres "no continuïn robant" els consumidors.

D'aquesta manera, el líder de UGT ha denunciat que el preu dels aliments "està absolutament fora de control" i no perquè pugin en origen, sinó per l'"especulació" de les empreses de distribució. "Estan llepant els beneficis dels productors i alhora augmenten els preus als ciutadans", ha criticat el dirigent sindical, que ha insistit que el Govern i la CNMC han d'intervenir.

Si bé Álvarez ha qualificat de "penosa" la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics per ser un impost que tracta a totes les rendes per igual, el dirigent ha considerat "absolutament escandoloso" que aquesta rebaixa no s'estigui reflectint en els preus al consumidor i que es digui que això es perseguirà però no de quina manera.

"Hi ha d'haver instruments que ens permetin acabar amb els oligopolis", ha defensat el líder de UGT, que igualment ha qualificat d'"escandoloso" els preus que estan assolit els carburants aquest mes de gener malgrat la baixada del petroli. En aquest sentit, ha instat a la CNMC a intervenir i imposar sancions que realment siguin "dissuasives" perquè les actuals "tenen un valor tan escàs que els surt a compte continuar robant els consumidors".