La líder de Sumar i vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat aquest dissabte que preveu "moltíssims problemes amb la reducció de la jornada laboral sense reducció salarial", i ha assenyalat que "dins del Govern" també té "problemes" per implementar-la, per la qual cosa ha demanat "ajuda" a la ciutadania per a la seva posada en marxa. L'acord programàtic per formar entre el PSOE i Sumar estableix la reducció de jornada des de les 40 hores legals actuals (fa 40 anys que no es modifica), a 36,5 hores per a aquestes 2024 i 37,5 hores el pròxim.
En un acte de Sumar a Ferrol (A Coruña), la seva ciutat d'origen, juntament amb la candidata de la plataforma a la Xunta, Marta Lois, i el seu portaveu en el Congrés, Íñigo Errejón, ha citat la població a repetir "el que vau fer el 23 de juliol" en els comicis generals, en opinar que els votants van manifestar llavors "que era possible el canvi, disteu un pas endavant". La també vicepresidenta segona de l'Executiu i ministra de Treball i Economia Social ha afirmat que Sumar és "una força laborista" que aposta per "el treball decent" i que va desplegar "el millor mecanisme de protecció, els ERTO," després del qual ha situat com a prioritat "continuar estirant per a dalt els salaris després de 40 anys de jornada laboral congelada".
En negociació
El Ministeri de Treball ha obert una taula de negociació amb els empresaris i els sindicats a fi d'abordar la reducció legal de la jornada laboral. Tanmateix, en la primera reunió entre el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, i els agents socials es va trobar amb la sorpresa de què UGT i CC.OO. i CEOE i Cepyme havien acordat prèviament que la negociació es realitzés a nivell bipartit, és a dir, entre sindicats i patronal.
Treball quedarà, almenys de moment, relegat a reunions quinzenals per conèixer com discorren les negociacions entre ambdós agents socials. Una opció que pot ser beneficiosa per al ministeri que dirigeix Díaz, perquè es donava per descomptat que la CEOE mantindria una forta resistència i consideraven complicat que s'assolís un acord a tres bandes.
La vicepresidenta ha insistit que no existeix un motiu perquè els empresaris es quedin fora, ja que un 75% dels assalariats tenen una jornada inferior a les 38,5 hores pactada als convenis col·lectius, per la qual cosa aquesta primera fase no hauria de ser complicada. Però no gens la rebaixa d'una hora més, ja que encara hi ha molts treballadors per sobre. A més de les resistències dins del Govern, com ha reconegut Yolanda Díaz, el Banc d'Espanya i números informes privats han alertat de la pèrdua de productivitat que suposaria reduir la jornada sense reducció salarial, la qual cosa podria fins i tot afectar el PIB. Fins i tot alguns empresaris han mostrat obertament el seu desacord.