El teletreball, un benefici que va implicar la pandèmia global de la Covid-19 i que va marcar una fita positiva per a la conciliació professional i personal dels empleats, s'ha posicionat com una opció per a una gran part de la població activa. Davant aquesta demanda, les empreses han optat per potenciar la fórmula híbrida que sol establir dos dies de teletreball setmanal i tres de caràcter presencial, començant per un dels principals col·lectius, els treballadors públics. Així, segons l'enquesta de població activa (EPA), a Espanya el 15% de la població activa teletreballa; és a dir, hi ha més de 3 milions de teletreballadors, siguin funcionaris o empleats per compte d'altri. A més dels autònoms que també duen a terme les seves tasques a distància.
Segons un informe d'Infojobs, el perfil de les persones que treballen en remot: entre 25 i 44 anys, residents en ciutats de 100.000 habitants o més, amb educació universitària, ingressos superiors als 3.000 euros i pertanyents al sector TIC. L'estadística també destaca que per a més de la meitat de les persones ocupades (53%), l'estalvi de temps en el desplaçament és el principal avantatge del teletreball.
Sigui de manera parcial o amb el 100% de la jornada setmanal en forma de teletreball, la feina a distància està regulat. La publicació de la Llei del Teletreball (llei 10/2021 de 9 de juliol, de Treball a distància) és la resposta a la implantació de models de treball no presencial de forma massiva en la pandèmia. Aquesta legislació estableix l'horari de feina, el percentatge entre treball presencial i el desenvolupament de la feina a distància; despeses i forma de compensació d'aquests; mitjans i equips necessaris per al desenvolupament de les funcions del treballador (consumibles i d'altres). Però deixa sense concretar què passa amb els dies festius.
A Espanya, els treballadors gaudeixen de 14 dies festius a l'any, de caràcter retribuït i no recuperable. Són vuit dies dies festius comuns a tot Espanya -dels quals són obligatoris el 25 de desembre, l'1 de gener, l'1 de maig i el 12 d'octubre- i quatre que estableix cada comunitat autònoma; a més de 2 dies festius que corresponen a les festivitats locals que estableixen els ajuntaments. Quins d'aquests dies festius em corresponen si teletreballo des d'una localitat diferent la del meu centre de treball? La resposta és concreta: com a normal general, les persones que teletreballen es regiran pels dies festius del lloc on sigui ubicat el centre de treball o la seu de l'empresa.
Però a més, els convenis o acords col·lectius podran regular aquest aspecte; i fins i tot pot arribar a establir-se un acord entre el treballador i la direcció de l'empresa. Els experts aconsellen que l'empleat amb noves contractacions laborals té dret a sol·licitar que aquesta qüestió o altres derivades del teletreball constin al seu contracte laboral a l'hora de procedir a la seva firma. En el cas de grans corporacions empresarials, en l'acord de treball a distància s'haurà d'establir el centre de treball a què queda adscrit el treballador, concertant-se entre empleat i ocupador.