Les preferències dels espanyols sobre on comprar varien segons el seu lloc de residència. Malgrat tot, és una evidència que Mercadona i Carrefour es posicionen com a primer i segon supermercat principals al conjunt d'Espanya. Però resulta molt interessant desgranar el Top 5 de cada comunitat autònoma on entra en joc l'origen del supermercat. De fet, aquest fet és una anomalia si es compara amb altres països de la Unió Europea on hi ha grans distribuïdors que es mengen el pastís i no el comparteixen amb d'altres més locals. Però a Espanya, la tradició de marques regionals com Condis o Caprabo ha penetrat amb força i s'ha assentat, fins i tot després de la covid i les derivades més dures que va tenir per a les empreses petites patir els estralls de la pandèmia.

Aquesta situació és molt favorable pel conjunt de l'alimentació a Espanya. Sense anar més lluny, marques com Nestlè, d'abast mundial, veuen una manera de fer amb molta personalitat i característica del consumidor espanyol respecte la del francès o alemany. En una època on la marca blanca ja es menja més del 50% del volum total dels productes que es venen als supermercats, els distribuïdors locals són els qui aposten més per les marques pròpies i, amb aquesta sinèrgia, estan aconseguint sobreviure i mantenint la seva quota de mercat. A més, a banda de les grans marques com la mateixa Nestlè, aquests petits distribuïdors també permeten alimentar les pimes alimentàries amb productes de quilòmetre zero o de produccions més petites, sobretot en productes làctics o la càrnica amb segell propi.

Catalunya

Si anem a les xifres absolutes, aquest fort caràcter personal de supermercats, el constatem en la majoria de comunitats autònomes. Comencem per Catalunya on BonPreu és el quart supermercat que més ven, segons un darrer informe de YouGov Profiles del passat mes de març de 2024. En concret,  representa el 10% i Consum, del País Valencià, queda en cinquè lloc amb un 6% de tot el pastís. Però també s'han de tenir en compte Condis, bonÀrea, Caprabo, Ametller Origen, Sorli i Plusfresc que, tot i no estar en el Top5, les seves facturacions no han parat de créixer en els darrers tres anys. La mateixa Agència Catalana de Consum així ho constata. Malgrat tot, els tres primers llocs són, en aquest ordre, per Mercadona (35%), la francesa Carrefour (11%), que empata amb Lidl, d'Alemanya (11%).

País Basc

El cas del País Basc encara és més flagrant i la seva pròpia, Eroski, s'imposa a qualsevol gran distribuïdor com Mercadona o Carrefour. Eroski és la número 1 amb el 33% de les vendes i tanca les cinc posicions, els supermercats BM, del grup Uvesco que va tancar l'exercici del passat any 2023 amb 1.072 milions de vendes, un creixement del 8,8% respecte l'any anterior. BM Supermercados també és propietària de Supermercados Amara i, malgrat ser bascos, també han trobat una línia paral·lela de negoci amb segell propi a Madrid que porta per nom Hiber, una cadena de proximitat que s'ha guanyat la confiança dels ciutadans de la capital espanyola.

EuropaPress 5772007 supemercado eroski franquiciado
EuropaPress 5772007 supemercado eroski franquiciado

Astúries

Un altre cas similar al basc el trobem al Principat d'Astúries amb Alimerka,  (24% de les vendes totals) només superada per Mercadona (27%). La cadena de distribució asturiana Alimerka va tancar l'exercici 2022 amb una xifra de negoci rècord de 713,7 milions d'euros, fet que suposa un increment del 4,3% respecte de l'any anterior. Amb aquestes xifres, el grup va aconseguir superar les dades de l'any de la pandèmia, quan va facturar més de 706 milions d'euros. Tot i això, la companyia de supermercats ha entrat en pèrdues amb un resultat negatiu de sis milions d'euros, davant el benefici net de set milions obtingut el 2021, tal com revelen els seus comptes dipositats al Registre Mercantil i van recollir diferents mitjans econòmics del Principat.

EuropaPress 2391388 sede alimerka
EuropaPress 2391388 sede alimerka

Galícia

A Galícia, la proximitat relativa amb el País Basc, fa que Eroski sigui el primer supermercat que més ven, amb un 23%, seguit de Mercadona, amb un 19%. Però com passa a Catalunya, el llegat local es fa evident amb el tercer lloc per Gadis, 16%,  i cinquè Froiz, amb el 8%. La quarta posició és per Carrefour amb un 12%. Gadis ja supera els 1.400 milions de facturació amb creixements de prop del 10% any rere any. I Froiz, especialistes en producte fresc, drogueria i begudes, es desmarca amb nínxols propis. Aquests últims, amb seu a Pontevedra, busquen arribar al llindar dels 1.000 milions d'euros de facturació per aquest 2024.

EuropaPress 5712382 gadis diez empresas setor mas responsables terminos esg
EuropaPress 5712382 gadis diez empresas setor mas responsables terminos esg

Les Canàries

Si anem a l'arxipèlag canari, també destaca un segell propi: DinoSol, quart amb un 14%. El podi el completen de major a menor: Mercadona, Lidl, Carrefour i Alcampo. La importància de DinoSol va més enllà del sector alimentari ja que amb la seva marca HiperDino i, amb capital 100% canari, és la primera en creació de llocs de treball amb 9.500 treballadors i, la tercera, en termes de facturació amb més de 1.460 milions d'euros en vendes. A més, el 49,08% del total de les compres prové de proveïdors locals. Per tot plegat, l'empresa va aportar el 2,58% del Producte Interior Brut (PIB) de les Canàries el 2023. Així, per un 1 euro de renda generat per HiperDino, es generen 4,26 euros a la renda de les Canàries, i l'ocupació motivada per la seva activitat representa el 3,38% de la població ocupada.

EuropaPress 2113915 seccion ecologica establecimiento hiperdino
EuropaPress 2113915 seccion ecologica establecimiento hiperdino

Comunitat de Madrid

Si anem a Madrid, no ens cansarem de veure els supermercats coneguts com AhorraMás. Actualment, és el tercer supermercat que més ven amb un 10% del total de les vendes, només per sota de Mercadona, amb un 35% i marcant les diferències, i Carrefour amb un 18%. La cadena de supermercats va vorejar els 2.200 milions d'euros de facturació bruta, una alça de l'11% el 2023 i amb xifres de rècord superant, fins i tot, les d'abans de la pandèmia de l'any 2020. En el cas de la Comunitat de Madrid, Lidl i Alcampo tanquen en quart i cinquè lloc respectivament, amb un 9% i 7% del total de la facturació. En aquest cas i els altres, constatem que excepte Lidl i Aldi (Alemanya) i Carrefour i Alcampo (França), fins i tot, les grans distribuïdores pertanyen a Espanya, especialment el gegant de Mercadona. Però també trobem el ja citat Eroski, Día o la forta incidència que té el supermercat El Corte Inglés a les Illes Balears.

EuropaPress 5454615 fachada supermercado ahorramas 21 septiembre 2023 madrid espana ahorramas
EuropaPress 5454615 fachada supermercado ahorramas 21 septiembre 2023 madrid espana ahorramas

País Valencià

Mercadona és la reina indiscutible, amb un 45% del total, però també liderant en altres comunitats. El seu president, Juan Roig, ha sabut marcar segell propi, estendre's amb un pla relativament curt si el comparem amb d'altres marques amb molta més tradició històrica i convertir-se en un referent arreu d'Espanya amb un model que no para de créixer i estendre's. Així doncs, també està present a onze països més i l'últim lloc on ha obert és a Brussel·les, Bèlgica. Però la tradició valenciana en supermercats no és única de Mercadona. També Consum, cada vegada, és més forta. Al País Valencià té una presència del 23% i només el 2023, va facturar 3.864,3 milions d'euros. Però el lideratge de Mercadona és enorme i el 2023 va trencar la barrera dels mil milions d'euros de beneficis amb una quota de mercat del 27,6%. Aquest model, que també aposta pels productors locals, també ho fa per la marca blanca i s'apropa més al model de grans gegants com Carrefour.

EuropaPress 5973018 supermercado eficiente cambrils tarragona
EuropaPress 5973018 supermercado eficiente cambrils tarragona

Si mirem la resta de comunitats autònomes, per qüestions de veïnatge, alguns supermercats més petits poden tenir una forta influència i, fins i tot, competir amb els qui sempre es mantenen com una constant, Carrefour, Mercadona i LIDL. De la resta, destaca com a tall anecdòtic el cas d'Extremadura on els supermercats Spar, dels Països Baixos, són quarts amb un 12%. Aquesta marca, va caure en picat a la dècada dels noranta en el conjunt de l'Estat. I un altre aspecte curiós és el lideratge de la francesa Alcampo, del grup filial Auchan, que tenen a l'Aragó amb un 18%, només per sota de Mercadona, amb un 36%.