Els mercats financers troben nou carburant per mantenir les pujades. Aquesta setmana va ser la Xina i el seu pla d'estímul monetari el que va empènyer les cotitzacions en una tanda que s'esperava plana. L'IBEX 35 de la borsa espanyola va ensopegar amb el sostre dels 12.000 punts, però es va anotar una pujada de l'1,8% i ja acumula un 16% de guanys aquest any amb Arcelor, Fluidra i Acciona liderant les alces. Però les pujades més grans es van conèixer al sector del luxe. Puig es va anotar un ascens superior al 3% però van ser les grans firmes europees les principals beneficiades de l'esperada estrebada de l'economia xinesa després de l'anunci de mesures: LVMH (+18,84%), Hermès (+15,65%), Kering (+18,47%), Compagnie Financière Richemont (+17,55%) i Brunello Cucinelli (+14,24%). Aquesta setmana els mercats del gegant asiàtic romandran tancats per festiu.

També les tecnològiques i, especialment, les companyies de semiconductors van brillar després que Micron (+18,26%), especialitzada en memòries d'emmagatzemament, publiqués uns bons resultats per la forta demanda de la Intel·ligència Artificial (IA) i els seus centres de dades.

Encara que les dades d'activitat econòmica no van ser bones ni a Europa ni als Estats Units, la positiva evolució del deflactor del PIB nord-americà, utilitzat per la Reserva Federal (Fed) com a guia de la marxa de preus, deixa el camí expedit per a una relaxació monetària més gran. I un nou esperó per a aquesta setmana és l'evolució del preu del petroli ja que s'especula que la OPEP augmenti producció. Segons va publicar Financial Times Aràbia Saudita està disposada a abandonar el seu objectiu de 100 dòlars de cru per recuperar quota de mercat. Prova d'això és que el preu del cru Brent ha tornat a caure a prop de la barrera dels 70 dòlars, cedint al voltant d'un 4,30% en cinc dies. El mateix passa amb el WTI nord-americà, que ha baixat un 4,60% en el mateix període, fins a 67,6 dòlars, expliquen els analistes de MarketScreener.

També el bitcoin va aprofitar el gust pel risc i va pujar més d'un 3,5% per superar la barrera dels 65.000 dòlars, un nivell que no assolia des de juliol. Ara està a només un 12% del seu màxim històric de 73.830 dòlars, assolit al març. Els ETFs de Bitcoin Spot també han estat molt bé aquesta setmana, amb més de 600 milions de dòlars en entrades netes en aquests productes cotitzats.

Mana l'ocupació

El començament de la setmana destacarà per la publicació corresponent al mes d'agost de les vendes minoristes d'Alemanya i per la lectura preliminar de l'IPC d'Itàlia de setembre. Addicionalment, coneixerem la lectura final del PIB del Regne Unit del segon trimestre. Finalment, també serà rellevant la publicació de la balança per compte corrent d'Espanya per conèixer la tendència de les exportacions, un dels principals vectors de creixement econòmic del nostre país. Dimarts, el focus d'atenció se situarà en la publicació de la dada final de setembre del PMI manufacturer de l'Eurozona, i especialment en la lectura preliminar de l'IPC del bloc monetari del setembre per les implicacions que podria tenir en les decisions del BCE.

En l'equador de la setmana, l'atenció dels inversors se centrarà en la publicació de la taxa d'atur de l'Eurozona, també coneixerem la d'Itàlia. A més, es publicarà l'atur registrat a Espanya el mes de setembre. L'endemà, serà protagonista la publicació de la dada final del PMI compost de l'Eurozona al setembre. Al seu torn, es publicarà l'IPP (Índex de Preus del Productor) de l'Eurozona d'agost, registrant al juliol un descens d'un 2,1% en termes interanuals (davant el -3,3% al juny). Finalment, acabarem la setmana amb la publicació de la producció industrial del mes d'agost de França i Espanya, clau per determinar la situació de la indústria manufacturera més enllà d'Alemanya. A més, es donaran a conèixer les vendes minoristes d'Itàlia a l'agost.

En l'àmbit empresarial, destacaran els resultats de Solaria i Tesco entre d'altres. Així, com el pagament de dividends de Banc Sabadell i Ebro Foods. A més, el Tresor Públic espanyol celebrarà subhasta d'actius a curt, mig i llarg termini.

Als Estats Units, l'atenció dels inversors se centrarà dimarts, davant de l'absència de referències dilluns, en la lectura final del PMI i ISM manufacturer corresponent al mes de setembre. Dimecres, tindrà lloc la publicació de l'enquesta d'ocupació ADP del mes de setembre. Addicionalment, coneixerem com cada setmana les sol·licituds setmanals d'hipoteques.

L'endemà, destacarà per la publicació de la dada final del PMI compost de setembre, després de registrar en la lectura preliminar un lleu descens de 0,2 punts fins a 54,4 punts, però mostrant un dinamisme més gran davant l'Eurozona. A més de la publicació de les comandes de fàbrica i de béns duradors, coneixerem també les peticions de prestacions setmanals d'atur i l'ISM no manufacturer.

El protagonisme del final de la primera setmana d'octubre serà per la publicació de la taxa d'atur del mes de setembre, després de constatar senyals de refredament al mercat laboral, situant la taxa d'atur del mes passat en un 4,2% de la població activa. Juntament amb la publicació de la variació de nòmines no agrícoles. En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de resultats de companyies com Nike i Costellation Brands.