Un estudi de preus de 20 aliments realitzat durant la primera setmana d'abril d'enguany, per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), revela la possibilitat d'estalviar prioritzant els productes congelats de marca blanca davant dels frescos: un 44% en el cas de les verdures i un 21% al pollastre. Un percentatge per tenir molt en compte atesos la pujada preocupant dels preus dels aliments, d'un 16,5% interanual.

Descompte, segons el producte

En el cas de les verdures congelades de marca blanca (o, quan no n'hi ha, del producte més barat), els estalvis més importants es donen en els pèsols: un 92% més barats de mitjana que els pèsols frescos, seguits de les mongetes verds (71%), els espinacs (57%), el bròquil (44%), les faves (39%), les bledes (27%), les carxofes (15%) i la coliflor (6%). Les patates congelades, per contra, són un 30% més cares que les fresques. Entre les grans cadenes analitzades, les més barates en congelats han estat Alcampo, Mercadona i Aldi. Les més cares, La Sirena i El Corte Inglés.

 

El pollastre també es pot aconseguir un sensible estalvi prioritzant el producte congelat de marca blanca (o el més barat). D'un 23% de mitjana per als darrers quarts; d'un 22% per als pernilets de pollastre; i un 18% per a les aletes. Per a aquest aliment només es va trobar producte congelat a Alcampo, Carrefour i Mercadona, sent aquesta última cadena la més barata.

El peix, molt diferenciat

Entre els set peixos seleccionats, l'estalvi en producte congelat de marca blanca (o el més barat) només és clar en tres productes: els filets de lluç (un 38% de mitjana), els filets de tonyina (13%) i el bacallà (7%). Pel que fa al llagostí cuit, l'estalvi només arriba a l'1%.

I a la resta, com els calamars en anelles, el gall o el salmó, el congelat surt més car, amb pics de fins al 10%. En qualsevol cas, la cadena que ofereix de mitjana els millors preus és Alcampo. Tot i això, OCU adverteix que els preus del peix són molt variables i varien molt segons l'espècie, l'art de pesca i l'estacionalitat, per la qual cosa recomana sempre comparar, especialment si hi ha producte fresc de temporada. 

D'altra banda, l'OCU afirma que la qualitat nutricional d'un congelat és exactament la mateixa que la d'un aliment fresc, és una verdura, de pollastre o de peix. Una afirmació que no és compartida per a tothom, sobretot la dels productors o distribuïdors directes de productes frescos on també es posa l'accent en el fet que un producte fresc va en concordança a un producte de temporada i, per tant, la seva qualitat nutricional també és millor.

L'IVA a Espanya, dels més alts

Les dades arriben en un moment on el malestar de molts productors en el sector de l'alimentació és notori. El darrer exemple el trobem amb l'alerta que dona l'Associació d'Empresaris Majoristes d'Aliments Frescos de Mercabarna, ASSOCOME, sobre l'IVA en productes frescos que Espanya té actualment lligat al peix i la carn.

Si entrem en xifres, la comparativa és la següent: Espanya aplica per al peix i carn frescos un 10% d'IVA (tipus reduït), davant del 5,5% de França, el 7% d'Alemanya, o el 4% d'Itàlia.

També recorden els empresaris la mesura transitòria que des d'abril ha suprimit el 6% d'IVA que aplica Portugal en tots els aliments frescos, sense distinció. "La modificació d'aquest impost tindria un impacte efectiu a l'hora d'omplir el cistell de la compra i també es notaria de manera positiva a la restauració, ja que repercutiria de manera directa en el preu final del producte. És una mesura que suposa un benefici per al consumidor", asseguren en la mateixa línia que ja han manifestat diferents veus vinculades a la distribució i producció d’aquests aliments frescos.