La inflació i la pujada dels tipus d'interès ha afectat la quantitat i la manera d'estalvi dels catalans. Més de la meitat (un 55%) declara que la seva capacitat per estalviar s'ha vist reduïda l'últim any per la pujada de preus; un 12% assenyala també que ha hagut de canviar la composició de la seva cartera d'estalvi. I gairebé un de cada quatre estalviadors a Catalunya (prop del 40%) s'ha vist afectat negativament per l'encariment dels diners. Principalment, perquè tenien préstecs, en especial hipotecaris, que ara són més cars.
Per l'altra banda, hi ha un 10% d'estalviadors que s'han vist beneficiats per les pujades de tipus, que després de deu alces s'han instal·lat en el 4,5% des de setembre del 2023. La pujada de tipus ha implicat una remuneració més bona d'alguns productes, com els comptes i dipòsits a termini. Així, el 85% dels catalans canalitza ara els estalvis a través de dipòsits.
Després dels dipòsits, els dos productes preferits per a l'estalvi són els plans de pensions (que contracta un 56%) i els fons, que atrauen un 43% dels estalviadors catalans, tres punts més que la mitjana nacional. Aquest percentatge ascendeix fins al 62% en el cas dels estalviadors amb un perfil dinàmic (els que estalvien per fer créixer els diners), i assoleix el 65% en la silent generation (la generació silenciosa precedeix els baby boomers).
Així ho posa en relleu el VIII Baròmetre de l'Estalvi, estudi de l'Observatori Inverco, realitzat per l'empresa Front Query, que analitza l'evolució dels estalviadors a Espanya i a Catalunya, quins motius tenen per estalviar, en què inverteixen i com valoren els productes financers.
Una altra de les conclusions extretes d'aquest baròmetre és que l'estalviador català és majoritàriament conservador, és a dir, té per objectiu preservar el capital i protegir-se de la inflació per no perdre poder adquisitiu. En concret, un 55% es declara conservador, quatre punts més que en l'anterior estudi fet el 2021. Tanmateix, aquest percentatge s'ha reduït deu punts en l'última dècada.
En canvi, prop de quatre de cada deu estalviadors tenen un perfil moderat i el 7% restant diu que és estalviador dinàmic (més arriscat), encara que aquesta xifra s'eleva al 10% entre els centennials (els joves nascuts a partir del 2000) i a l'11% entre els millennials (les persones nascudes entre els vuitanta i noranta).
Amb quin objectiu inverteixen els catalans?
El VIII Baròmetre de l'Estalvi d'Inverco assenyala que quatre de cada deu estalviadors ho fan, principalment, per comptar amb un romanent per a imprevistos. Aquest percentatge creix deu punts en quatre anys, la qual cosa fa que es consolidi com la principal raó a l'hora d'estalviar.
Com a segona raó es manté incrementar el capital sense una finalitat determinada, és a dir, guanyar més diners amb els seus propis diners. Amb aquest propòsit estalvien un 31% dels catalans, vuit punts més respecte al 2019. A més, dos de cada deu estalviadors de Catalunya apunten a l'estalvi per a la jubilació com el principal motiu per prendre la decisió final d'estalviar.
En aquest sentit, un 37% dels catalans que estalvien per a la jubilació tenen un pla de pensions d'ocupació (PPO). I a un altre 37% d'estalviadors de Catalunya els semblen interessants els PPO com a opcions d'estalvi (un 32% com a complement per a la jubilació i un altre 5% que ho considera un dels beneficis socials que més valora de la seva empresa), encara que un 46% reconeix que encara no coneix bé com funcionen.
Els centennials són els que valoren més bé aquest producte (un 46% creu que és una bona opció per complementar l'estalvi i un altre 9% ho veu com un dels millors beneficis socials).
D'altra banda, en els últims anys, l'interès pels fons d'inversió amb criteris sostenibles ha anat en augment entre els estalviadors de Catalunya. En aquest sentit, cal destacar que el 21% dels inversors en fons ho fa a través de vehicles amb criteris ESG, percentatge que ascendeix fins al 54% entre els estalviadors dinàmics (contra el 38% nacional).
Els catalans prefereixen contractar productes d'estalvi en oficina que en línia
Finalment, l'estudi assenyala que el coneixement dels catalans respecte als productes d'estalvi és del 51%, la qual cosa suposa un augment de quatre punts respecte a la dada del 2021.
A l'hora d'informar-se sobre un producte financer, el 62% opta per fer-ho a través d'una oficina bancària, 16 punts més que el 2021, mentre que un 18% prefereix fer-ho mitjançant webs o plataformes d'internet.
Tanmateix, en el moment de dur a terme la contractació, el percentatge d'estalviadors que contracta els productes en oficina bancària puja fins al 77%, davant el 15% a través del web. Els aspectes que més valoren els estalviadors a l'hora de prendre una decisió d'inversió són la seguretat i la confiança, per aquest ordre, i la rendibilitat se situa com a tercer factor més important.