El salari de les dones assalariades en el sector minorista a Catalunya és un 30,6% inferior a la dels homes, agreujant la bretxa salarial que existeix en el conjunt del mercat laboral a Catalunya, que de mitjana se situa en el 19,5%. Aquesta divergència és causada per les diferents hores treballades, ja que hi ha moltes persones amb jornades parcials, però també per les desigualtats indirectes. És a dir, per la manca de llocs de treball amb més responsabilitats i, per tant, més sou sigui amb salari brut base o amb complements afegits, que generalment estan ocupats per homes.

Les diferències salarials al sector minorista, amb les dades disponibles de 2022, mostren una lleugera millora si ens remuntem a 2018, quan la bretxa era del 33,7%, segons l'estudi Perfil sociodemogràfic i situació professional de les persones ocupades al sector retail a Catalunya, elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona, que s'ha presentat aquest dijous. L'informe ha recollit les dades del comerç, la restauració i els establiments de serveis a la persona -com ara perruqueries o centres d'estètica, entre altres- que ocupa a 569.144 persones, el 14,7% de la població treballadora a Catalunya.

El comerç i la restauració cobra 8.400 euros menys

En temes de gènere, l'informe també evidencia que, el 2022, la bretxa és més pronunciada entre la població assalariada amb nacionalitat espanyola (33,7%) que entre els de nacionalitat estrangera (13,6%), si bé només s’ha reduït entre els nacionals els darrers anys. Aquell any, el salari brut mitjà al retail era de 20.367 euros. Aquest és un sou un 29,2% per sota del salari mitjà de les persones ocupades, és a dir, 8.400 euros menys a l’any. La diferència salarial entre el comerç i el conjunt de sectors econòmics és molt més pronunciada en el cas de la jornada completa (24,1% inferior al retail) que en la jornada parcial (13,4% inferior).

En el cas del sector minorista, aquesta diferència salarial és major també en el cas de la població estrangera (32%) que en cas de la nacional (28%). El fet que el salari per hora sigui inferior en els contractes de jornada parcial i que aquestes modalitats siguin més freqüents al sector minorista pot explicar en part que els salaris siguin de mitjana més baixos, ha manifestat Carme Poveda, directora d'anàlisi econòmica de la Cambra.

Entre les valoracions positives de l'estudi, Poveda ha assenyalat que en 4 anys -del 2018 al 2022- la retribució ha millorat. El guany mitjà brut anual de la població assalariada al retail ha crescut un 12,8%, uns 2.282 euros, passant de 18.058 euros a 20.367 euros. Però això no ha estat suficient per reduir la distància amb la resta d'activitats perquè l'increment salarial al conjunt de l'economia ha estat també del 12,6%, amb salaris anuals que han passat dels 25.553 euros als 28.775 euros del 2022. La dada és important per demostrar que la revalorització no ha estat més important que al mercat laboral en general i, segons Poveda, a hores d'ara potser fins i tot pot ser més alt si tenim en compte l'augment del salari mínim interprofessional (SMI) dels dos últims anys.

Davant aquestes evidències, des de la Cambra de Comerç, la seva directora de comerç, Laura López, recomana que el sector actuï per potenciar i qualificar l’ocupació de dones, i també, la dels joves, un colectiu molt important. Actualment, un de cada quatre assalariats a Catalunya de menys de 20 anys treballa al sector minorista, amb la qual cosa "és una important porta d'entrada al món laboral".

La notable presència de dones i joves en el sector retail, que estan cada vegada més formats, indica que hi ha oportunitats d’ocupació per a aquests grups. No obstant això, també existeixen desafiaments vinculats a la bretxa salarial i a l’estabilitat laboral. S’hauria de promoure una millora en les condicions laborals, amb especial atenció a les jornades parcials.