La Unió Europea (UE) haurà d'invertir "una suma enorme de diners" públics i privats, en un curt període de temps, per millorar el seu rendiment econòmic davant potències com els Estats Units o la Xina. Aquesta és la conclusió i l'advertència que ha llançat expresident del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, als membres del Consell d'Assumptes Econòmics i Financers, reunits aquests dies a Gant (Bèlgica). Sota l'encàrrec de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, Dhagi està elaborant un informe sobre competitivitat a la UE -que presentarà el mes de juny-. Entre les conclusions, aquest dissabte ha avançat que "en els últims anys hi ha hagut molts canvis profunds en l'ordre econòmic global. Aquests canvis tenen una varietat de conseqüències, una de les quals està clara i és que haurem d'invertir una enorme suma de diners en un període de temps relativament curt a Europa", per fer front als avanços econòmics que protagonitzen la Xina i els Estats Units.
Segons el també ex primer ministre italià, Europa ha de dissenyar una estratègia que ajudi a abordar les debilitats de l'economia europea i a finançar les necessitats d'inversió. Això passa per mobilitzar els estalvis privats dels petits minoristes, perquè els diners públics, en gran part, ja s'han mobilitzat, especialment amb el pla de recuperació dels Next Generation.
La productivitat, una assignatura pendent
En la mateixa línia es va pronunciar el vicepresident econòmic de la Comissió, Valdis Dombrovskis, que ha reconegut que els problemes de competitivitat del bloc "destaquen fermament" a l'agenda del club "ara i en el futur pròxim" perquè el club té "debilitats" per afrontar. Entre elles, va esmentar el baix creixement de la productivitat als països europeus i també el reduït nivell d'inversió en investigació i desenvolupament, en especial si es compara amb socis internacionals com els Estats Units, el Japó o la Xina. Dombrovskis ha assegurat que al si dels Veintisiete "cada vegada som més conscients que l'economia de la UE s'enfronta a greus problemes de competència que s'han d'abordar tant per mantenir el creixement i la creació d'ocupació com per continuar sent rellevants des del punt de vista geopolític".
En la cita econòmica, el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, va apostar obertament per les emissions conjuntes de deute i va defensar que l'experiència del fons europeu de recuperació i del fons SURE per evitar acomiadaments en la pandèmia "han demostrat que és una opció sòlida". "Crec que obrim aquest camí i no veig cap raó per no tenir finançament comú per a objectius comuns", va dir Gentiloni, que es va declarar "conscient" que la major part del finançament haurà de ser privat, però va insistir a avançar també en l'actuació pública.
El ministre de Finances belga, Vincent Van Peteghem, amfitrió de la trobada, va explicar que els ministres i Draghi van debatre "sense tabús" totes les possibilitats a sobre de la taula per afrontar el desafiament, ja que "no hi ha una solució màgica". Entre els "diferents elements" abordats va citar el paper dels subsidis públics a empreses, el paper del marc europeu d'ajuts d'Estat, el marge per a inversions de les noves regles fiscals o la utilització de "nous fons europeus", però també altres opcions per afavorir la inversió privada com la millora del sistema regulatori i la càrrega administrativa o l'impuls del BEI a les decisions empresarials.
Per la seva part, el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, va destacar en declaracions a Efe que les respostes dels Vint-i-set han estat "variades" però amb alguns "punts comuns", especialment la "sensació d'urgència" i la idea que la UE no es pot quedar "aturada" perquè en aquest cas la bretxa amb altres potències "es continua obrint".
Fomentar la unió del mercat de capitals
En una recent revisió dels punts forts i reptes de la competitivitat a Europa, la Comissió Europea va argumentar que la inversió pública s'ha recuperat dels baixos nivells assolits després de la crisi financera, en part gràcies al Mecanisme de Recuperació i Resiliència, mentre que la inversió privada continua sent elevada. Per augmentar la disponibilitat de fons de risc de capital i fer que les empreses innovadores s'expandeixin, l'informe recomana continuar reforçant la unió dels mercats de capitals sobre la base de les iniciatives ja aprovades des de 2020. Així mateix, assenyala que la contractació pública és un instrument per donar suport a les nostres transicions ecològiques i digitals de manera estratègica.
Si bé els elevats preus de l'energia continuen suposant un repte, l'informe assenyala les importants mesures que s'han adoptat en els últims anys a fi d'actualitzar el conjunt d'eines polítiques de la UE en matèria d'energia i donar suport a la producció de tecnologies netes de la UE. L'informe també assenyala que la UE és una important potència comercial, que representa el 16 % de les exportacions mundials, i que el comerç continua sent una font de competitivitat.