L'any passat té el trist saldo de sumar el major nombre de treballadors morts durant la seva jornada laboral des de 2009. Entre gener i novembre han mort 770 persones en el seu lloc de treball, la qual cosa suposa un 18,6% més que en el mateix període de l'any anterior. Tenint en compte que falta per comptabilitzar desembre, es dona per assegurança que se superaran els 800 morts durant 2022. A compte de la xifra definitiva, és possible que se superin els 831 comptabilitzats el 2009 el que suposaria el nombre més alt de morts en els últims 13 anys. Afortunadament, quedarà lluny de 2008, quan es van comptabilitzar 1.065 persones en el registre de sinistralitat laboral del Ministeri de Treball.
L'augment dels morts s'ha produït principalment en "la jornada", ja en el lloc de treball, amb 634 casos, un 19,4% d'augment sobre 2021, encara que també es produeix un fort creixement del 15,3% de morts "in itinere", és a dir en el trasllat cap a i des del lloc de treball, amb 136 persones. Entre els motius de la mort, la principal, amb 264 casos, ha estat una causa natural -infarts, vessaments cerebrals- esdevinguts en la jornada laboral; el segon motiu ha estat quedar atrapat o aixafat o patir una amputació que ha costat la vida a 99 treballadors; el tercer són els accidents de trànsit amb 90 casos; per cops resultat d'una caiguda han mort 86 persones; 29 per xocs o cops contra un objecte en moviment; i per ofegament 21, la causa que més augmenta davant els 6 de l'any anterior. Els 45 casos restants s'han degut a "altres causes".
Però l'any també ha registrat un increment preocupant en el nombre d'accidents greus que fins al novembre sumen 4.369 casos, un 23,3% superior al mateix període de l'any passat. En conjunt, fins al novembre s'han registrat 584.582 accidents laborals, un 10,8% superior a l'exercici anterior, encara que la gran majoria han estat lleus.
Petició sindical
Un retrocés que es considera inacceptable per part dels sindicats. Davant de les xifres de sinistralitat laboral, Pepe Álvarez, secretari general de UGT, ha dit que urgeixen canvis i ha exigit al Ministeri de Treball que dirigeix Yolanda Díaz que obri una taula amb els agents socials per abordar reformes legislatives per posar límit a la "situació terrible dels accidents de treball".
Mariano Sanz, responsable de Salut i Medi Ambient de CCOO, ha indicat que "portem massa temps advertint que la recuperació de l'activitat productiva després de la pandèmia està associada a un creixement descontrolat dels accidents de treball". Sanz ha mostrat la seva alarma ja que es porten 10 mesos amb increments percentuals de 2 dígits tant en el nombre d'accidents amb baixa com en els mortals. Tanmateix, el responsable de salut laboral de CCOO es queixa que el Govern "no està mostrant la mateixa contundència per posar en marxa mesures que atallin aquest problema" com sí que ho ha fet per enfrontar altres qüestions com l'atur, la temporalitat en ocupació o la inflació. "Qualsevol fenomen que causés prop de 900 morts anuals al nostre país desencadenaria una ona de preocupació en l'opinió pública i motivaria que les Administracions posessin en marxa plans urgents i contundents d'intervenció. Desgraciadament, sembla que els accidents de treball s'assumeixen com el cànon que cal pagar per mantenir l'activitat econòmica i no són una de les prioritats d'acció del Govern", ha afegit Sanz.
Cent morts a Catalunya
L'evolució de les morts en la jornada laboral ha estat molt desigual segons les comunitats autònomes. El cas més exagerat s'ha produït a les Canàries que ha doblat (133%) els casos davant l'any passat, si bé en termes absoluts són 28 els treballadors que han perdut la vida. A La Rioja, el nombre de defuncions ha crescut un 67% i en La Regió de Múrcia un 61%. En el costat positiu, s'han reduït en Astúries, Cantàbria i Andalusia i a Extremadura es repeteix el nombre de morts.
En termes absoluts, el major nombre de morts es produeix a Andalusia, amb 134 defuncions, però amb una reducció de l'1,5% respecte a 2021. Catalunya, on 100 treballadors han perdut la vida, està en segona posició encara que en termes relatius el seu creixement, del 15%, és per sota de la mitjana nacional. Després està la Comunitat Valenciana amb 90 casos i un increment del 43%, dels més alts, i després d'ells, la Comunitat de Madrid on han mort 87 persones entre gener i novembre.
Respecte als casos molt greus, Catalunya és entre els territoris on més creixen, un 39%, tretze punts per sobre de la mitjana nacional i 576 treballadors afectats. No obstant això, l'increment més gran es produeix a les Balears que ha doblat en nombre de treballadors amb accidents greus, en concret 135. Andalusia, atès el seu nivell de població, és al capdavant en termes absoluts amb 1.055 casos en els onze primers mesos de l'any, encara que amb un 21% de pujada es col·loca per sota de la mitjana. La Comunitat de Madrid ha patit 394 accidents laborals greus, un 25% d'augment. Els casos greus descendeixen a La Rioja, Aragó i Astúries l'any passat.