Ni reforma legislativa (canvi de la Llei General Tributària) ni "dret a l'error" de forma generalitzada per a aquells contribuents que no hagin obrat de mala fe i que cometin per primera vegada una relliscada amb Hisenda. La rectificació de l'error -que implica el perdó de possibles sancions- es limitarà a aquells casos que no comportin un deute tributari, segons expliquen fonts de l'Agència Tributària (AEAT) a ON ECONOMIA. El que restringeix molt la tipologia d'errors a perdonar, bàsicament l'incompliment en la presentació de determinades declaracions que tenen una funció informativa, però no distraccions en declaracions, com per exemple la de la Renda o les liquidacions d'IVA, que podrien portar un deute insatisfet. Allà no hi haurà perdó de la sanció.
L'Agència Tributària va avançar a finals de febrer en el Pla Anual de Control Tributari per a 2023 novetats que "afecten al règim sancionador en l'àmbit de la gestió tributària". En el pla s'apunta que "s'establiran criteris sancionadors de manera que s'incorpori com a element rellevant l'historial de compliment i incompliment del contribuent en l'avaluació de l'existència de l'element subjectiu en determinats tipus de conductes", i assenyalava que les esmentades mesures s'aplicaran "especialment en aquells casos de presentació d'autoliquidacions sense ingressos fora de termini, que no ocasionen perjudici econòmic a l'Administració tributària".
Més expectatives
Tanmateix, les expectatives han estat sempre més elevades. El Consell per a la Defensa del Contribuent va realitzar una proposta l'any passat perquè el "dret a l'error" s'incorporés a l'ordenament tributari espanyol mitjançant la reforma de la Llei General Tributària, seguint la línia del Govern francès que l'ha regulat. Tanmateix, Hisenda ha renunciat a modificar la llei davant de l'evidència que la legislatura no permetia un canvi normatiu de l'esmentada envergadura.
Fonts de l'AEAT confirmen que no s'ha desenvolupat una "instrucció" per establir les directrius que han de seguir els funcionaris a l'hora de determinar quines sancions han de deixar d'imposar a aquells contribuents que, havent comès un error, no hagin actuat de mala fe. Aquestes mateixa fonts confirmen que s'ha modificat el règim sancionador mitjançant "regles internes" i "no hi ha un document com a tal", encara que l'essència és que es perdonarà la sanció només en aquells casos en què no hi hagi deute. Però els experts fiscals esperaven que el dret a l'error tingués un espectre més ampli.
Des de l'Agència Tributària expliquen que el projecte ha consistit a avançar en "la valoració de la conducta del contribuent quan incorre en errors o en petits incompliments involuntaris, especialment en aquells casos en els quals no hi ha perjudici econòmic i són comesos ocasionalment per contribuents tradicionalment complidors". I confirmen que s'ha procedit a la revisió de certs criteris sancionadors generals, incorporant com a "element rellevant l'historial de compliment i incompliment del contribuent en l'avaluació de l'existència de l'element subjectiu en determinats tipus de conductes, especialment en aquells casos de presentació d'autoliquidacions sense ingressos fora de termini, que no ocasionen perjudici econòmic a l'Administració tributària". I matisen que una vegada implantada la mesura, ja és qüestió de veure l'aplicació pràctica i, especialment, el seu resultat.
Complement a altres mesures en marxa
En qualsevol cas, des de l'AEAT recorden que ja hi ha en marxa dues línies de treball que són complementàries a la modificació del règim sancionador lligat als "petits errors sense deute tributari". Una d'elles és l'agilitació en la correcció d'errors en l'IRPF, la campanya de 2022 del qual s'ha iniciat aquest dimarts per a la presentació de les declaracions via telemàtica. Es tracta de permetre als contribuents de Renda corregir petites discrepàncies posades de manifest en la seva declaració. Per a això, l'Agència Tributària envia cartes (l'any passat es van remetre 88.815 cartes informatives per a la campanya de la Renda 2021) a ciutadans que, segons el parer de l'Agència Tributària, hagin modificat indegudament dades ofertes pel programa Renda Web (que orienta als contribuents en la seva declaració), indicant la conveniència que revisin les dades modificades.
Les cartes s'envien en supòsits en els quals, com a conseqüència de la modificació realitzada pel ciutadà, s'hagi produït una presumible sol·licitud indeguda d'una devolució tributària, expliquen fonts d'Hisenda. A través del programa Renda Web es podran revisar les dades modificades i, si procedeix, es podrà solucionar la incidència presentant una declaració complementària, facilitant-li al contribuent la presentació.
Detecció preventiva de potencials no declarants
Una segona línia de treball, que s'ha posat en marxa fa dos anys, mostra missatges als contribuents per prevenir possibles errors quan modifiquen certs imports oferts al seu esborrany de declaració per part del programa Renda Web. Les fonts de l'AEAT expliquen que el 2023 es pretén reduir el número de no declarants per l'IRPF, perfilant aquells contribuents amb més probabilitat de no presentar la seva declaració (estant obligats a això) per realitzar una campanya específica d'avisos amb caràcter previ a l'acabament del termini de presentació de la declaració de l'IRPF. Aquesta estratègia que consisteix a reduir el número de no declarants -focalitzant campanyes preventives en col·lectius definits- podrà estendre's a l'àmbit de les declaracions informatives, segons les fonts consultades.