Més de la meitat dels espanyols (un 54%) considera la inflació com el principal problema a què s'enfronta el país, una xifra que es duplica respecte a l'informe de 2022. Segons l'Eurobaròmetre elaborat per la Comissió Europea (CE), juntament amb la situació econòmica, la invasió russa a Ucraïna i la política energètica de la Unió Europea completen la panoràmica de les principals inquietuds dels espanyols.
Els resultats de l'enquesta (duta a terme entre gener i febrer de 2023, quan la inflació a la zona euro es va situar en el 8,6% i a la UE en el 10%), reflecteixen un increment clar de la preocupació dels espanyols pels elevats preus, una inquietud que també es reflecteix a la mitjana europea.
Els espanyols tenen una visió pessimista del país
L'atur, per la seva part, reflecteix unes xifres similars, preocupant el 22% dels espanyols, mentre que les pensions preocupen el 8% dels ciutadans espanyols i el 9% dels europeus. En el context de la guerra a Ucraïna, el subministrament energètic preocupa el 14% dels espanyols, una xifra que s'eleva al 19% en el cas dels europeus. La sanitat, per la seva part, inquieta el 20% dels espanyols, per sobre dels europeus (14%).
Respecte a les expectatives de futur, els espanyols tenen una visió pessimista sobre la conjuntura econòmica a curt i mitjà termini: el 80% pensa que la situació econòmica a Espanya és dolenta, encara que millora cinc punts percentuals respecte a l'exercici anterior. Tanmateix, el 70% dels espanyols valora positivament la seva situació laboral personal i el 63% la situació financera de la seva llar.
En aquest context, el 53% dels espanyols creu que el pla de recuperació Next Generation EU resultarà efectiu per respondre als desafiaments econòmics actuals. I, en el pla energètic, la majoria dels espanyols creu que la Unió Europea hauria d'invertir en energies renovables a gran escala. Després d'un any des de l'inici de la guerra a Ucraïna, l'Eurobaròmetre reflecteix que tant els espanyols com els europeus estan a favor de donar suport financer a Ucraïna (82%, enfront del 77% dels europeus).
Institucions que més confiança donen als ciutadans
Les institucions que més confiança generen als ciutadans són les autoritats públiques locals o regionals (47% dels espanyols i 56% dels europeus) i la Justícia (46% i 54 % de mitjana europea), seguida de la Unió Europea (45% i 47%). Per contra, les institucions en les quals menys confien els espanyols són els partits polítics (7% de confiança), el Congrés dels Diputats (16%) i el Govern d'Espanya (24%). El personal sanitari és, en qualsevol cas, el que més confiança genera (87%) després de la pandèmia. Respecte a la confiança en els mitjans de comunicació, segons apunta el sondeig publicat aquest dijous, només un de cada quatre espanyols afirma confiar-hi.