El producte interior brut (PIB) va créixer a Espanya el passat 2023 un 2,5% de mitjana anual i un 2% en termes interanuals, després d'incrementar-se un 0,6% intertrimestral en el quart trimestre de l'any, dues dècimes més que el 0,4% del trimestre anterior, segons ha donat a conèixer aquest dimarts l'INE. L'any anterior, 2022, el PIB va créixer en mitjana anual el 5,8%. El consum privat ha sustentat l'economia de 2023 amb un increment del 2,3%, encara que per sota del públic que puja en termes interanuals el 4,4%. Tanmateix, el costat fosc de l'economia el 2023 és una inversió debilitada malgrat els fons Next Generation, amb un descens del 0,4%, i una demanda externa pràcticament inexistent.
Així, la demanda nacional aporta al creixement un 2,1% i l'externa zero en termes anuals. No obstant això, si es calcula en termes anuals mitjans, la demanda nacional va contribuir en 1,7 punts al creixement del PIB de 2023, 1,2 punts inferior al de l'any anterior, i la demanda externa va presentar una aportació de 0,8 punts, el que va suposar 2,1 punts menys que el 2022. No obstant això, l'INE adverteix que suposa un avanç calculat a falta de les dades de desembre, per la qual cosa podrien variar.
Els resultats, si s'analitzen en termes anuals mitjans, han superat les expectatives. El Govern havia vaticinat que l'economia creixeria aquest any passat el 2,4%, la mateixa que els analistes de conjuntura espanyola que, a través del panell de Funcas, xifraven el tancament de l'any també en el 2,4%. Xifra que també han manejat el Banc d'Espanya, la Comissió Europea i l'FMI. L'última previsió de l'OCDE va estimar una dècima més, el 2,5%. Com ha destacat el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, a la mitjana anual l'economia espanyola ha crescut un 2,5%, la qual cosa col·locaria el PIB per sobre del previst, encara que en termes interanuals, el quart trimestre de 2023 comparat amb el de 2022, limita el creixement al 2%.
L'any ha registrat un clar despunto al final de l'any i ha anat de menys a més. Va arrencar els dos primers trimestres amb un augment del PIB del 0,5% termes intertrimestrals, per reduir-se al 0,4% el tercer i despuntar al 0,6% en l'últim de l'any. En termes anuals, de gener a març es va registrar un augment del 4,12%, per descendir el 2,03% i l'1,9% en els dos trimestres següents i despuntar lleugerament fins a un increment interanual del 2,04% en l'últim de l'any (un 2,5% de mitjana anual).
Evolució trimestral
En termes trimestrals (respecte al tercer de 2023), la demanda nacional va contribuir amb 0,5 punts al creixement intertrimestral del PIB i l'externa, en un símptoma de recuperació, va aportar 0,1 punts. Per agregats de demanda, la despesa en consum final de les llars es va incrementar un 0,3% respecte al trimestre anterior, mentre que el de les administracions públiques es va mantenir en l'1,4%. Per la seva part, la formació bruta de capital (inversió) va registrar una variació del 0,2%, també en positiu, encara que l'any ha tancat amb caigudes. Tant les exportacions de béns i serveis, que pugen un 2,9% en els tres últims mesos de l'any, com les importacions, un 2,7%, van registrar taxes positives.
Pel costat de l'oferta, tots els grans sectors d'activitat van presentar variacions intertrimestrals positives. El valor afegit brut de les branques industrials va augmentar un 2,4% i dins del sector, el Manufacturer va presentar una taxa de l'1,1%. Per la seva part, el valor afegit brut de la Construcció va créixer un 0,6%, els Serveis van presentar una taxa del 0,2% i el sector primari una variació del 5,3%.
Termes interanuals
L'economia mesurada, en comparació amb el quart trimestre de 2022, puja el 2%, una dècima més que el trimestre precedent. La demanda nacional va contribuir amb 2,1 punts al creixement interanual del PIB i l'externa no va aportar res. Per agregats, la despesa en consum final es va accelerar 1,4 punts respecte al trimestre anterior en créixer un 2,9% interanual. El de les llars va augmentar un 2,3%, taxa 1,9 punts més gran que el trimestre anterior, i el de les administracions públiques es va incrementar un 4,4%, dues dècimes menys que en el trimestre precedent. Per la seva part, la inversió va registrar un descens del 0,4%, inferior en 1,2 punts a la del trimestre anterior.
Les exportacions de béns i serveis van presentar una taxa interanual de l'1,2%, la qual cosa va suposar 2,3 punts més que en el trimestre anterior. Per la seva part, les importacions van créixer per sobre, amb una d'interanual de l'1,7%, 4,2 punts més que el trimestre precedent, el que explica la nul·la aportació al creixement de l'any passat. Des de l'òptica de l'oferta, tots els grans sectors d'activitat van presentar variacions interanuals positives. Així, el valor afegit brut de les branques industrials va augmentar un 1,9%, amb la manufacturera en el 3%. El valor afegit brut de la Construcció va créixer un 1,1% respecte al mateix trimestre de 2022, mentre que els Serveis ho van fer en un 2,4% i les branques primàries en un 0,3%.
Ocupació i productivitat
El nombre d'hores efectivament treballades va augmentar un 2,8% interanual en l'últim trimestre de l'any, nou dècimes més que en el precedent i en termes intertrimestrals, va créixer un 0,7%. Els llocs de treball equivalents a temps complet es van incrementar un 3,9% en taxa interanual, sis dècimes més que en el trimestre precedent. En termes intertrimestrals la seva variació va ser del 0,7%. Per la seva part, la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet va registrar aquest trimestre una taxa interanual del -1,8%, i la productivitat per hora efectivament treballada del -0,8%. En termes intertrimestrals ambdues taxes van ser del -0,1%.