L'evolució del PIB català en el segon trimestre de l'any ha registrat un creixement interanual del 2,9%, segons l'estimació avançada de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), la mateixa variació experimentada pel conjunt de l'economia espanyola en aquest període, mentre que a la UE ha crescut un 0,7%. En termes intertrimestrals, la taxa de variació a Catalunya és d'un 0,8%, igual com la mitjana espanyola (0,8%) i cinc dècimes superior a la registrada a la UE-27 (0,3%), informa la Conselleria d'Economia en un comunicat aquest dimecres.

La variació interanual registrada en el segon trimestre ha estat d'un 2,9%, cinc dècimes respecte al primer trimestre de 2024, creixement impulsat per la positiva evolució del sector industrial (4,9%), mentre que la construcció mostra una taxa de variació de +3,8%, dos punts i sis dècimes superior a la del trimestre anterior (1,2%), i els serveis, un 2,3% més.

L'agricultura es recupera

L'agricultura "continua amb la seva recuperació" i creix un 10,7%, vuit punts i tres dècimes més que en el primer trimestre de l'any (2,4%). Per sectors, la indústria, amb una taxa interanual del 4,9%, augmenta cinc dècimes respecte al trimestre anterior (4,4%), sent la fabricació de vehicles de motor, indústria alimentària, indústria farmacèutica, indústria química i fabricació de productes informàtics les branques que més han contribuït al creixement.

Pel que fa al sector serveis, la variació és una dècima menor a la del primer trimestre de l'any, quan va ser del 2,4%. Les branques que més han contribuït a aquest increment són l'hoteleria i la restauració, el comerç, els serveis jurídics, els serveis de seguretat, els serveis informàtics i el comerç minorista.

L'economia espanyola també creix un 0,8%

L'economia espanyola, per la seva part, també va créixer un 0,8% en el segon trimestre de l'any, el mateix que en el trimestre anterior, i va accelerar tres dècimes el seu avenç interanual, fins al 2,9%. La demanda nacional va aportar 2 punts al creixement interanual del PIB, mentre que la demanda externa va contribuir amb nou dècimes. Per la seva part, el creixement trimestral del PIB en un 0,8% es va basar fonamentalment en el sector exterior, que es va apuntar cinc de les vuit dècimes.

Durant el segon trimestre de l'any, el consum de les llars va créixer un 0,3%, una dècima menys que en el trimestre previ, en tant que la despesa pública va pujar un 0,2%, en contrast amb el retrocés del 0,6% del trimestre anterior. La inversió, per la seva part, va pujar un 0,9% entre abril i juny, desaccelerant en 1,7 punts el seu creixement respecte al registrat en el primer trimestre de l'any.

En taxa interanual, el PIB del segon trimestre va créixer un 2,9%, la qual cosa suposa tres dècimes més que en el trimestre precedent, la taxa del qual s'ha revisat una dècima, fins al 2,6%. El consum de les llars va registrar un creixement interanual del 2,3%, mentre que la despesa pública va augmentar també un 2,3%, taxa 1,1 punts inferior a la del primer quart de l'any i el seu menor avenç des del primer trimestre de 2023. La inversió, per la seva part, va avançar un 1,2% interanual, sis dècimes menys que en el trimestre previ.