L’evolució de l’economia catalana anirà de menys a més aquest 2023, segons les previsions de la Cambra de Comerç de Barcelona, i l’any es podria tancar amb un creixement de l’1,8% del producte interior brut (PIB). Durant el primer trimestre de 2023 es mantindrà l’alentiment amb què s’ha tancat l’últim any pels efectes dels costos energètics i la seva repercussió en l’Índex de Preus al Consum (IPC) però són indicadors que es preveu que tendeixin a la moderació al llarg dels mesos vinents.
L'informe de conjuntura de l'economia catalana del quart trimestre del 2022 de la Cambra ha elevat les seves previsions presentades a l'octubre de l'any passat, quan apuntava a un creixement de l'1,6% per aquest any, i han situat el creixement en el 5% el 2022, quan es pronosticava que es quedés en el 4,3%.
Això, acompanyat de la moderació salarial que evitarà una espiral a l’alça, però que minvarà el poder d’estalvi i, per tant, de consum de les famílies que ja han esgotat el romanent d’estalvi que van generar durant els anys de la pandèmia i que es veu agreujat per l'increment dels preus. De fet, l'estalvi brut anual de les llars a Catalunya per al 2023 serà d'uns 8.702 milions d'euros, inferior als 9.982 milions d'euros del 2022 i un dels més baixos dels últims 15 anys.
En positiu, cal destacar que, tot i la moderació del creixement, Catalunya seguirà creant ocupació (1,5% el 2023), un fet que permetrà reduir la taxa d’atur fins al 9,1% (quatre dècimes menys que el 2022), segons les estimacions de l’Informe de conjuntura catalana del quart trimestre de 2022, elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona i l’equip d’AQR-Lab de la UB.
Després de l'ensopegada del quart trimestre de 2022 i la desacceleració que es preveu pels primers mesos d'aquest any, en tombar de la segona meitat de 2023, el dinamisme econòmic podria tornar a prendre protagonisme a Catalunya, tot i que no està exempta de riscos. L’enquistament de la inflació, l’impacte incert de l’augment dels tipus d’interès nominals sobre l’activitat, i del grau d’execució dels fons Next Generation, entre d’altres.
"L'increment dels preus s'ha moderat en els darrers mesos, però la tendència creixent de la inflació subjacent (variació dels preus de béns i serveis, excloent els productes energètics) suposa un risc per a la recuperació", ha alertat el director del Gabinet d'Estudis Econòmics i d'Infraestructures de la Cambra, Joan Ramon Rovira. "Les expectatives dels empresaris per al primer trimestre del 2023 apunten que el trasllat de l'augment de costos als preus de venda encara no haurà finalitzat", ha assenyalat Rovira, que augura que l'escalada del preu dels aliments no afluixarà "fins a mitjans del 2023" i serà un dels elements que determinarà la inflació anual (com ho van ser els combustibles i l'energia el 2022). Ha recordat que els aliments són el factor que més tira ara de la inflació i ha dit que el descens de costos en origen podria repercutir en el preu dels aliments en un horitzó d'uns sis mesos.
Així ho demostra el fet que el percentatge de l’empresariat català que sosté que incrementarà els seus preus de venda el primer trimestre de 2023 ha augmentat, segons l’Enquesta de Clima empresarial. Des de la Cambra, però, es descarta que, en línies generals, aquest augment de preus sigui causat per l'increment dels marges empresarials i ho atribueixen bàsicament a la translació de l'increment dels costos. "Tenim la impressió que els marges empresarials han disminuït lleugerament perquè han absorbit part de l'alça dels costos", ha manifestat Rovira, no sense precisar que no es pot generalitzar i que cada segment d'activitat ha respost de manera diferent a la situació econòmica.
En línia amb aquestes expectatives empresarials, el primer trimestre de l’any reflecteix encara les incerteses que marquen el desenvolupament dels negocis, com ara l’increment dels costos energètics i de les primeres matèries (tot i un cert control en els repunts de preus), l’evolució dels tipus d’interès i els costos financers.
Des de la Cambra, la presidenta Mònica Roca, ha insistit en el fet que les administracions han de donar resposta a aquesta situació de desacceleració i ha posat èmfasi en la gestió dels fons europeus Next Generation, com a palanca per fomentar l'activitat econòmica. "Poden ser la clau de volta que consolidi el punt d'inflexió en l'economia", ha conclòs Roca.
L'informe de conjuntura assenyala que no hi ha una previsió de recessió, ni a Catalunya ni a Europa, segons el cap de Gabinet d'Estudis Econòmics de l'entitat cameral, per a qui és significatiu veure com Alemanya no ha entrat en recessió i, per tant, hi ha "bones expectatives" d'exportacions del sector industrial, Sí que reconeix Rovira una situació més delicada per a les petites empreses, el sector immobiliari i la construcció, aquests dos últims per la tensió de l'increment dels tipus d'interès.