L’economia catalana va créixer l’any passat per sobre de la mitjana espanyola i de l’europea. Així, el producte interior brut (PIB) de Catalunya va registrar un increment anual del 3,6%, segons l’estimació avançada aquest divendres per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), dada que se situa per sobre de l’avanç del PIB de l’economia espanyola (3,2%). També se situa per sobre de la primera estimació de la Unió Europea (0,8%) i dels principals països, com ara Alemanya, França o Itàlia (-0,2%, 1,1% i 0,5% respectivament), segons dades d’Eurostat.
Pel que fa al quart trimestre del 2024, el PIB català registra una taxa interanual del 3,9%, que també és quatre dècimes superior a la de l’economia espanyola (3,5%) i dos punts i vuit dècimes per sobre de la UE (1,1%). Tanmateix, la variació intertrimestral de l’avanç del PIB català al quart trimestre ha estat del 0,7%, una dècima menys que l’enregistrada per l’economia espanyola (0,8%) i sis dècimes superior a la taxa de variació de la UE (0,1%), segons precisa l’Idescat en un comunicat.
Aquest 3,6% de creixement de l’economia catalana el 2024 suposa un augment d’un punt respecte de l’any 2023 (2,6%). Tots els grans sectors d’activitat presenten variacions anuals positives i han millorat l’activitat respecte de l’any anterior, excepte la construcció, que manté el mateix creixement que el 2023.
L’activitat industrial, amb un creixement del 4,0%, és cinc dècimes superior al de l’any 2023 (3,5%). Aquest increment s’explica principalment per l’evolució de les branques de fabricació de vehicles de motor, la indústria farmacèutica i la indústria alimentària.
En relació amb els serveis, el valor afegit va augmentar un 4,1% i destaca el creixement d’activitats com l’hostaleria i restauració, les activitats jurídiques, els serveis de seguretat, les activitats de programació i consultoria, i el comerç al detall.
La construcció creix un 1,8% (el mateix que l’any anterior) i l’agricultura també creix en l’activitat en volum, amb un augment de la taxa de creixement anual del 4,1%, després de dos anys amb taxes anuals negatives.
Tornant a les dades del quart trimestre de 2024, la taxa de variació interanual ha estat del 3,9%, tres dècimes menys respecte del trimestre anterior, segons les dades de l’Idescat. Tots els sectors mantenen una evolució positiva, si bé sobresurt la contribució dels serveis, que augmenta un 4,6% interanual, sis dècimes menys que el tercer trimestre (5,2%). Entre les branques que més han aportat a aquest resultat destaquen l’hostaleria i restauració, els serveis jurídics i comptables, i els serveis de seguretat. El sector industrial registra una taxa interanual del 2,7%, un punt inferior al trimestre anterior (3,7%). Entre les branques que més han contribuït a aquest creixement se situen la indústria farmacèutica i la fabricació de vehicles a motor.