El Govern espanyol proposarà a la Comissió Europea (CE), abans de final d'aquest any, una modificació del pla de recuperació postpandèmia per redirigir fons que no s'hagin utilitzat encara a la "reconstrucció i rellançament" de l'economia valenciana. "Presentarem una addenda al pla de recuperació per redirigir aquests fons cap a projectes estratègics que vagin més enllà de la reacció immediata, que reconstruiran, a modernitzar, a tenir una economia més resilient i, per tant, més productiva cap a davant", va dir aquest dimarts el ministre d'Economia Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, en una roda de premsa a Brussel·les.

El ministre mantindrà a la capital belga una jornada de reunions amb representants de la Comissió Europea per abordar els possibles ajuts amb fons europeus per als afectats per la DANA, dins de la qual va celebrar un encontre aquest matí amb la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, i aquesta tarda es reunirà amb el responsable de Pressupost, Johannes Hahn, amb la secretària general de l'Executiu comunitari, Ilze Juhansone; i el vicepresident econòmic, Valdis Dombrovskis.

Cuerpo va explicar que, pel que respecta a la reassignació de fons del pla de recuperació, el Govern central espera "tenir sobre la taula abans de final d'any la proposta de modificació de l'addenda per incloure un vector específic per a València" i, ara mateix, els esforços es concentren a analitzar quants diners pot recanalitzar-se dels fons que encara no s'han utilitzat i en fer una llista de "projectes prioritaris" per reassignar-los.

A l'hora de decidir quins seran aquests projectes, l'Executiu consultarà amb "tots els actors rellevants", tant patronal i sindicats, com autoritats regionals i ajuntaments més afectats per la DANA, va precisar.

El titular d'Economia va incidir que Espanya activarà tots els mecanismes de solidaritat europeus al seu abast, tant aquesta reassignació de fons de recuperació, com la sol·licitud del Fons de Solidaritat de la Unió Europea (UE), l'aprofitament "més gran dels fons del Banc Europeu d'Inversions", "tots els elements de flexibilitat per a l'ús de fons estructurals i de cohesió"; o la reserva agrícola, entre d'altres.

Tanmateix, va assenyalar que "és una mica aviat" per tenir una idea específica de la quantitat total que es necessitarà cada instrument, ja que això requereix una "estimació aterrada de l'impacte total de la dana a les zones afectades".

"Estem avançant a nivell tècnic en aquesta quantificació de l'impacte i també en termes institucionals i en la tramitació de l'articulació d'aquests ajuts perquè és important escurçar els terminis al màxim", va dir Cos, qui va recordar que en el cas del Fons de Solidaritat el Govern té dotze setmanes per sol·licitar fons i espera tenir aquesta estimació de necessitats "molt abans".

La reacció inicial de les institucions comunitàries a les sol·licituds d'Espanya ha estat una de "solidaritat", va assenyalar el ministre. En termes de l'impacte que els ajuts per la DANA podrien tenir sobre el dèficit públic, Cuerpo va recordar que les despeses associades a la resposta urgent a una catàstrofe natural són considerats "one off" (excepcionals) pel que "no entren a ser part de les consideracions respecte del compliment de les regles fiscals" europees, que exigeixen un dèficit inferior al 3% del PIB.

"No preveiem que tingui cap impacte quant al compliment de les regles i veurem quin és l'impacte final en termes de dèficit", va dir. El ministre d'Economia va insistir, així mateix, que més enllà de les mesures urgents, és "molt important" que s'aprovin tant uns Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) com uns pressupostos de la Comunitat Valenciana per canalitzar l'ajuda.

"Tenim instruments per canalitzar aquests fons i aquests són els pressupostos, tant els PGE com els pressupostos de la Comunitat Autònoma. No s'entendria (...) que la Comunitat Autònoma tingués uns pressupostos de 2025 que no incloguessin les necessitats que tindrà de cara a la reconstrucció. Doncs l'argument és el mateix en l'àmbit estatal".