L'economia espanyola va créixer el 0,8% en el tercer trimestre de 2024 (el mateix nivell que el segon trimestre), segons les dades d'avanç del producte interior brut (PIB) publicat aquest dimecres per l'INE. D'aquesta forma, el creixement interanual s'accelera fins al 3,4%, dues dècimes més que el trimestre anterior, la taxa més elevada l'últim any i mig. Destaca la forta contribució del consum privat, amb un creixement del 2,8% interanual. Per la seva part, com pronostiquen els analistes de conjuntura, la inflació inicia un camí de creixement en l'últim trimestre de l'any, i a l'octubre despunta 3 dècimes, fins a una pujada de l'IPC internanual de l'1,8%.

Així, la demanda nacional va contribuir en el PIB del trimestre amb 0,9 punts al creixement intertrimestral, mentre que l'externa va restar una dècima fins a completar el 0,8%. Per agregats de demanda, la despesa en consum final de les llars va créixer un 1,1% i el de les Administracions Pública un 2,2%, malgrat que des de diversos instituts d'anàlisi han advertit de la necessitat que es rebaixi la despesa pública. Per la seva part, la inversió o formació bruta de capital continua mostrant debilitat, amb un descens respecte al trimestre de primavera del 0,7%.

En el cas del mercat exterior, les importacions han despuntat amb força, després de diversos trimestres en atonia. Mentre que les exportacions de béns i serveis pugen en taxa trimestral del 0,9% -dues dècimes més que en el segon trimestre-, les importacions van augmentar l'1,2%, amb un increment de sis dècimes respecte al trimestre precedent.

Sectors productius

Pel costat de l'oferta, tots els grans sectors van presentar taxes positives en el seu valor afegit, tret de la construcció. Les branques industrials van créixer un 0,2% intertrimestral, amb una indústria manufacturera que va moderar la seva taxa en 1,5 punts respecte al trimestre precedent, fins a un creixement del 0,1%. Pel costat dels serveis, en ple trimestre estival, va moderar el seu creixement una dècima, fins a l'1,1%. I l'agricultura i pesca han registrat una variació intertrimestral del 0,5%, davant el -2,8% del trimestre anterior.

Per la seva part, el valor afegit brut de la construcció va disminuir un 1,4% intertrimestral, presentant una taxa 2 punts inferior a la del trimestre anterior.

Interanual

Respecte a 12 mesos enrere, la variació interanual del PIB va ser del 3,4% aquest trimestre, dues dècimes més que el ritme del 3,2% del segon trimestre. La demanda nacional va contribuir en l'economia d'aquests quatre trimestres consecutius, amb 2,7 punts al creixement interanual del PIB. Per la seva part, l'externa va aportar 0,7 punts, fins a sumar el 3,4%.

Per agregats, la despesa en consum final va accelerar quatre dècimes respecte al trimestre anterior en créixer un 3,3% interanual: el de les llars va augmentar tres dècimes, en presentar una taxa del 2,8%, i el de les administracions públiques continua pujant, fins a un increment anual del 4,7%, set dècimes més que en el trimestre precedent.

Per la seva part, la inversió o formació bruta de capital va registrar una variació del 0,8%, taxa quatre dècimes inferior a la del trimestre anterior, frustrant les expectatives d'un canvi de tendència per part de les empreses. Les exportacions de béns i serveis hi ha van presentar una taxa interanual del 5,1%, i això va suposar 2,5 punts més que en el segon trimestre i del costat de les compres a l'exterior, creixen el 3,6%, amb un augment de 2,7 punts respecte al trimestre precedent.

Des de l'òptica de l'oferta, tots els grans sectors d'activitat presenten taxes interanuals positives. Així, el valor afegit brut de les branques industrials va augmentar un 4,1%, i dins d'ella, la indústria manufacturera ho va fer en un 4,6%. La construcció, per la seva part, augmenta el 2,4% respecte al tercer trimestre de 2023; els serveis, un 3,6%; i les branques primàries, un 7,5%.

Ocupació i salaris

A l'economia se li dona suport, segons l'anàlisi del Ministeri d'Economia, en el guany de poder adquisitiu dels treballadors, que s'incrementa en més d'un punt l'últim any i en la positiva evolució de l'ocupació, encara que també en l'excel·lent comportament del sector exterior, amb un augment interanual de les exportacions del 5,1% i un notable creixement de les exportacions de serveis no turístics, que l'últim any multipliquen gairebé per 4 la seva taxa de creixement, fins i tot 12,5%. I també, el departament que lidera Carlos Cuerpo també assenyala la millora continuada de la productivitat per hora, que creix un 2,5% l'últim any.