L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha elevat el creixement de l'economia espanyola per a 2023. L'organisme estima que Espanya creixerà aquest any fins a l'1,7%, incrementant la seva previsió en quatre dècimes respecte a l'estimació anterior. Es tracta de més del doble del previst per a l'eurozona, per a la qual situen el creixement econòmic en el 0,8%.
L'estimació de la OCDE suposa una sensible desacceleració respecte al creixement registrat el 2022, del 5,5%, però que situa Espanya entre les economies avançades que més creixeran el 2023. De cara al proper any, les noves projeccions del 'think tank' mantenen per a Espanya una expectativa de creixement del PIB de l'1,7%, en línia amb l'anticipat el mes de novembre passat, que situaria a l'economia espanyola, juntament amb l'alemanya, com la més vigorosa entre les principals de l'eurozona, l'expansió de la qual el 2024 s'estima en l'1,5%.
Quant a l'evolució dels preus, la OCDE ha revisat a la baixa les seves expectatives d'inflació per a Espanya i ara espera que la taxa general es moderi el 2023 al 4,2%, sis dècimes menys de l'estimat prèviament i per sota del 8,3% de 2022, mentre que per a 2024 contempla una pujada dels preus del 4%, davant el 4,8% que esperava el mes de novembre passat.
Tanmateix, l'organització és menys optimista respecte de l'evolució de la inflació subjacent, que exclou l'impacte d'energia i aliments, ja que ha revisat dues dècimes a l'alça la seva previsió per a aquest any, fins al 5%, davant el 3,8% de 2022, mentre que per a 2024 manté en el 3,7% la seva expectativa.
D'aquesta manera, la taxa d'inflació general d'Espanya es mantindria aquest any molt per sota de la mitjana de la zona euro, estimada en el 6,2%, encara que per a 2024 la OCDE preveu que la pujada dels preus entre els Veinte serà menys intensa que a Espanya, amb una taxa mitjana del 3%. Així mateix, mentre que aquest any la inflació subjacent d'Espanya serà lleugerament inferior al 5,2% estimat per a la zona euro, el proper any la dada espanyola se situarà set dècimes per sobre de la mitjana del 3% de l'eurozona.
La OCDE millora les previsions de creixement mundial
Quant a l'economia mundial, la OCDE preveu que creixerà aquest any i el següent, una mica més d'estimat prèviament. D'aquesta manera, ara espera una expansió del PIB del 2,6% el 2023, quatre dècimes més de l'estimat, encara que per sota del 3,2% registrat el 2022, mentre que per a 2024 ha millorat dues dècimes el seu pronòstic global, fins al 2,9%. En la seva anàlisi, la OCDE destaca l'aparició de més senyals positius, incloent la millora de la confiança d'empreses i consumidors, la reobertura total de la Xina i baixades dels preus dels aliments i l'energia.
No obstant això, "es preveu que el creixement mundial es mantingui per sota de les taxes de tendència el 2023 i 2024 i l'enduriment de les polítiques continuarà tenint efecte", encara que confia que aquest any i el següent representin una millora gradual a mesura que retrocedeix el llast sobre els ingressos per l'alta inflació.
"El creixement global projectat durant 2023-24 seria més feble que en qualsevol període de dos anys des de la crisi financera mundial, excloent la caiguda al començament de la pandèmia", assenyala el 'think tank', que preveu que totes les economies del G20, excepte dos, tinguin un creixement més lent el 2023 que el 2022, "sent Xina una notable excepció a causa de la relaxació de les restriccions anti Covid".
Entre les principals economies mundials, a més de l'eurozona, les noves projeccions de la OCDE apunten a un creixement lleugerament major dels Estats Units el 2023, amb una expansió de l'1,5%, una dècima més del previst prèviament, encara que ha rebaixat una dècima la projecció de 2024, fins al 0,9%. Fora de la OCDE, l'organització pronostica una expansió aquest any i el següent del 5,3% i del 4,9%, respectivament, el que implica una millora de set dècimes aquest any i de vuit el pròxim en comparació amb les projeccions del mes de novembre passat.
L'impacte de la política monetària és difícil de mesurar
Quant a la inflació, la OCDE adverteix que, si bé la taxa general està disminuint, la inflació subjacent continua sent elevada, sostinguda per forts augments en els preus dels serveis, marges més alts en alguns sectors i pressions de costos de mercats laborals ajustats. D'aquesta manera, projecta que la inflació es moderi gradualment durant 2023 i 2024, però es mantingui per sobre dels objectius dels bancs centrals fins a la segona meitat de 2024 en la majoria dels països.
S'espera que la inflació general en les economies del G20 disminueixi al 4,5% el 2024 des del 5,9% aquest any i el 8,1% el 2022, mentre que la taxa subjacent en les economies avançades del G20 assolirà una mitjana del 4% el 2023 i del 2,5% el 2024. "La millora de les perspectives continua sent fràgil", adverteix l'organització amb seu a París, per a la que els riscos s'han equilibrat una mica millor, però segueixen inclinats a la baixa.
En aquest sentit, adverteix que la incertesa sobre el curs de la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències representa una preocupació clau i subratlla que la intensitat de l'impacte dels canvis en la política monetària "és difícil de mesurar i podria continuar exposant les vulnerabilitats financeres" per un elevat endeutament i valoracions d'actius forçades, així com en segments específics del mercat financer. Així mateix, la OCDE alerta que les pressions als mercats energètics mundials també podrien reaparèixer, la qual cosa provocaria nous pics de preus i una inflació més gran.