L'economia espanyola trenca la barrera del 3% en el segon trimestre de l'any (abril-juny), quan el producte interior brut (PIB) va créixer un 3,1% en termes interanuals (dues dècimes més que la previsió que va fer l'INE a finals de juliol), segons les dades donades a conèixer aquest divendres per l'INE. Això significa elevar en sis dècimes l'increment del PIB de l'anterior trimestre (2,5%), i l'increment més alt des del primer trimestre de l'any passat, quan l'economia espanyola va registrar un 3,9% de pujada. Una bona dada que es produeix amb un descens de la inflació.

En termes trimestrals, el PIB va augmentar un 0,8% en el segon trimestre respecte al trimestre anterior, una dècima per sota de l'anterior, amb un creixement del 0,9%, després de la revisió que l'INE ha fet aquest indicador i que justifica en gran manera, la forta pujada d'aquest trimestre en termes analitzats. El que ha portat el govern d'Espanya a revisar les seves previsions per a aquest i els dos anys vinents. Encara que ha rebaixat en una dècima (del 2,6% al 2,5% la pujada anual del primer trimestre), ha elevat els resultats dels tres anteriors trimestres. En termes anuals, la demanda nacional va contribuir amb 2,4 punts al creixement interanual del PIB i l'externa va aportar 0,7 punts.

El bon resultat del segon trimestre es deu a la conjunció d'una millora tant en la demanda interna com a l'externa. En relació amb el trimestre anterior, el consum dels espanyols i la inversió de les empreses (demanda interna) van aportar 0,7 punts al creixement intertrimestral del PIB, i l'externa la dècima restant.

Per agregats de demanda, el consum final de les llars va créixer un 1% i el de les administracions públiques un 0,7%. Per la seva part, la formació bruta de capital (inversió de les empreses) va registrar una variació del 0,3%. En l'intercanvi de productes i serveis amb l'exterior, les exportacions van augmentar un 0,7%, una dècima per sobre de les compres a l'exterior, que ho van fer a una taxa del 0,6%.

Branques d'activitat

Per la banda de l'oferta, tots els grans sectors van presentar taxes positives en el seu valor afegit, tret de les branques primàries (agricultura, ramaderia i pesca). Així, les branques industrials van créixer un 1,1% intertrimestral i, per sectors, la indústria manufacturera va moderar la seva taxa set dècimes respecte al trimestre precedent, fins a un creixement de l'1,5%. El valor afegit brut de la construcció va augmentar un 0,6% intertrimestral, 1,1 punts menys que en el trimestre anterior, i el dels Serveis va accelerar la seva taxa set dècimes, fins i tot l'1,2%. Per la seva part, les branques primàries van caure el 2,9%, davant un increment del 4,4% del trimestre anterior.

Interanual

En termes anuals, per agregats, la despesa en consum final es va moderar una dècima respecte al trimestre anterior en créixer un 2,9% interanual. El consum de les famílies va accelerar tres dècimes, en presentar una taxa d'un 2,5%, i el de les administracions públiques va registrar una taxa del 4%, 1,1 punts menys que en el trimestre precedent.

La inversió (formació bruta de capital) va créixer respecte al segon trimestre de 2023 l'1,2%, taxa 1,3 punts superior a la del trimestre anterior. Les exportacions van presentar una taxa interanual del 2,6%, i això va suposar 1,1 punts més que en el primer trimestre i les importacions, van pujar el 0,9%, dues dècimes superiors a la del trimestre precedent.

Per sectors d'activitat, tots els grans sectors van créixer en termes interanuals. Així, el valor afegit brut (VAB) de les branques industrials va augmentar un 3,7% i, dins d'aquestes, les manufactures, pugen un 5,2% en els últims dotze mesos. Per la seva part, la construcció puja un 2,5% respecte al segon trimestre de 2023, els Serveis un 3,7%, i el sector primari un 5,1%.