L'economia espanyola va créixer un 0,8% en el tercer trimestre de l'any, la mateixa taxa que en els tres mesos precedents. L'economia s'ha beneficiat de la fortalesa del consum de llars i administracions. Per la seva part, les exportacions van augmentar un 0,4% entre juliol i setembre, el mateix que en el trimestre precedent, en tant que les importacions van avançar un 0,9%, mig punt més. En concret, el PIB a preus corrents es va situar en 399.399 milions d'euros en el tercer trimestre, xifra 5.054 milions d'euros superior a la del trimestre precedent i la més elevada de la sèrie històrica.
"L'economia espanyola manté el bon pols", ha assenyalat el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ja que, a falta de les dades de l'últim trimestre, "confirma el seu dinamisme el 2024 i continua liderant el creixement entre les principals economies de la Unió Europea". A més, Los analistes anticipen, a més, que continuarem fent-ho el 2025 i el 2026", ha destacat Cos, en una valoració de les dades de Comptabilitat Nacional remesa als mitjans de comunicació.
L'eix principal d'aquest avenç s'ha centrat en el ritme de millora de la despesa pública, que va créixer un 2,5% en el tercer trimestre, taxa dos punts superior al trimestre anterior i la més elevada de la sèrie de dades, que s'inicia el 1995. Per la seva part, el consum de les llars va augmentar un 1,2%, una dècima més que en el trimestre previ, segons les dades de Comptabilitat Nacional publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
En taxa interanual, el producte interior brut (PIB) va avançar un 3,3%, una dècima més que en el trimestre anterior, però una dècima menys de l'avançat a finals d'octubre, quan s'esperava una taxa del 3,4%. Malgrat això, es tracta de la taxa interanual més elevada des del primer trimestre de 2023, és a dir, en l'últim any i mig; una circumstància que ha destacat el ministre Carlos Cuerpo.
"A falta de les dades de l'últim trimestre, l'economia espanyola confirma el seu dinamisme el 2024, i continua liderant el creixement entre les principals economies de la Unió Europea", ha destacat el Ministeri d'Economia. "Som conscients que continuen existint reptes cap endavant. Continuarem treballant perquè totes aquestes bones dades es continuïn traslladant al dia a dia de les llars, a través d'un mercat de treball més fort, que permeti als nostres treballadors continuar guanyant poder adquisitiu i conquerint drets. També amb unes empreses cada vegada més productives, amb més capacitat de créixer i també de competir fora de les nostres fronteres i d'invertir i innovar", ha subratllat Cuerpo.
Un any i mig a l'alça
Amb les dades del tercer trimestre, l'economia espanyola acumula 17 trimestres consecutius d'increments trimestrals i 14 trimestres d'avenços interanuals.
En el tercer trimestre de l'any, la demanda nacional va aportar 2,8 punts al creixement interanual del PIB, mentre que la demanda externa va contribuir amb mig punt. Per la seva part, el creixement trimestral del PIB en un 0,8% es va fonamentar exclusivament sobre la demanda interna, l'aportació de la qual va ser d'un punt, davant una contribució negativa del sector exterior de dues dècimes.
Davant l'increment trimestral del consum de les llars i de les administracions públiques, la inversió va retrocedir en el tercer trimestre un 1,3%, entrant en negatiu després de tres trimestres d'alces, a causa de la caiguda de la inversió en habitatge en un 1,8% respecte al trimestre previ.
Més ocupació
L'ocupació de l'economia, en termes de Comptabilitat Nacional, va augmentar un 1,9% interanual, dues dècimes menys que en el trimestre anterior i la seva menor taxa des del primer trimestre de 2021. En termes trimestrals, l'ocupació va pujar un 0,9%, set dècimes més que en el segon trimestre.
Per la seva part, les hores efectivament treballades van augmentar un 0,2% entre juliol i setembre, sis dècimes menys que en el trimestre anterior, mentre que van avançar un 0,9% interanual, en contrast amb l'increment del 2,3% que van experimentar en el segon trimestre.
La productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet va pujar un 1,4% interanual, quatre dècimes més, mentre que la productivitat per hora efectivament treballada va avançar un 2,5%, taxa 1,6 punts superior a la del trimestre precedent i la més gran des del segon trimestre de 2022.