L'economia espanyola va créixer un 0,8% en el primer trimestre de l'any, una dècima més de l'esperat. El PIB nacional també va augmentar una dècima per sobre del que ho va fer en el quart trimestre de 2023, segons les dades de Comptabilitat Nacional publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Respecte a la xifra en comparació amb el mateix període de l'any anterior, l'economia espanyola va accelerar quatre dècimes el seu avanç interanual en el primer quart de l'any, fins al 2,5%, situant-se aquesta taxa també una dècima per sobre de la dada avançada a finals d'abril per l'organisme estadístic. La demanda nacional va aportar 2,3 punts al creixement interanual del PIB, mentre que la demanda externa va contribuir amb dues dècimes.

Per la seva part, el creixement trimestral del PIB en un 0,8% es va basar fonamentalment en el sector exterior, que va apuntar cinc de les vuit dècimes. Fonts del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa han destacat que l'avanç trimestral de l'economia espanyola en un 0,8% és l'increment trimestral més gran del PIB en gairebé dos anys.

El consum de les llars va augmentar un 4%

En concret, segons la sèrie de l'INE, no es registrava un augment tan voluminós del PIB en un trimestre des del segon trimestre de 2022. Així mateix  l'avanç interanual del 2,5% registrat en el primer quart de l'any és el més pronunciat des del primer trimestre de 2023, quan va créixer a una taxa del 4%.

Durant el primer trimestre de l'any, el consum de les llars va créixer un 0,4%, una dècima més que en el trimestre previ. En aquest sentit, la demanda nacional va contribuir amb 0,3 punts al creixement intertrimestral del PIB, mentre que la demanda externa va aportar 0,5 punts.

La despesa pública es va contreure un 0,6% i la inversió es dispara

Per contra, la despesa pública es va contreure un 0,6%, mostrant la seva primera taxa negativa trimestral des del segon trimestre de 2022.  La inversió, per part seva, va augmentar un 2,6% entre gener i març, després de dos trimestres en negatiu, fins a la seva major taxa des del primer trimestre de 2023.

La formació bruta de capital va registrar una variació del 1,2%. Tant les exportacions de béns i serveis (3,3%) com les importacions (2,2%) van registrar taxes positives. Pel costat de l'oferta, tots els grans sectors van presentar taxes positives en el seu valor afegit. Així, les branques industrials van créixer un 1,5% intertrimestral, destacant la indústria manufacturera amb l'augment d'un  punt, fins al 2,2%.

El valor afegit brut de la construcció va augmentar un 1,8% intertrimestral, sis dècimes més que en el trimestre anterior. I el dels Serveis es va accelerar una dècima, fins al 0,3%. Les branques primàries van registrar una variació del 3,1%, enfront del 5,3% del trimestre anterior.

El PIB accelera el seu creixement interanual al 2,5%

En taxa interanual, el PIB del primer trimestre va créixer un 2,5%, la qual cosa suposa quatre dècimes més que en el trimestre precedent i una dècima més que l'avançat per l'INE a la fi d'abril. El consum de les llars va accelerar el seu creixement interanual una dècima, fins al 2,5%, mentre que la despesa pública va augmentar un 3,4%, taxa set dècimes inferior a la del quart trimestre de 2023.

La inversió, per part seva, va avançar un 1,8% interanual, tres dècimes menys que en el trimestre previ. Les exportacions i les importacions van tornar a taxes negatives després de descendir un 0,2% i un 0,7%, respectivament, en contrast amb els avanços del 1,1% i del 1,6% del trimestre precedent.

L'ús de l'economia, en termes de Comptabilitat Nacional, va augmentar un 3,4% interanual, cinc dècimes menys que en el trimestre anterior. En termes trimestrals, va baixar un 0,1% després de sis trimestres consecutius d'avanços. Per part seva, el nombre d'hores efectivament treballades va disminuir un 0,3% entre gener i març i va augmentar un 1,3% interanual, un punt menys del que el va fer en l'últim tram de 2023.

La productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet es va contreure un 0,8% interanual en el primer trimestre, encadenant així quatre trimestres en negatiu. Per part seva, la productivitat per hora efectivament treballada va augmentar un 1,2%, la seva major alça en un any.