El Banc d'Espanya és optimista. Un informe de l'esmentat organisme fet públic aquest dimecres observa que en la segona meitat del 2023 ha millorat l'economia de les famílies i preveu que aquest any serà "relativament favorable", tant per a llars com per a empreses, per la millora de l'economia i les expectatives de baixades dels tipus d'interès, que estan ja empenyent l'euríbor a la baixa. L'organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos ha advertit, tanmateix, que la millora aquest any dependrà del fet que el context macrofinancer es mantingui estable i favorable i que les baixades de tipus del BCE no es retardin.
En el segon semestre del 2023, la situació financera de les llars i les empreses va millorar en termes d'increment de les rendes, de reducció de l'endeutament i d'augment del valor dels seus actius, segons l'informe del Banc d'Espanya, que assenyala dues causes principals de tal evolució: el creixement econòmic ha continuat generant ocupació i ha permès l'avenç de les rendes salarials i empresarials, i l'enduriment de la política monetària del Banc Central Europeu, els tipus d'interès de la qual van continuar augmentant fins al setembre, que ha continuat provocant un encariment del nou finançament i un debilitament dels fluxos de crèdit.
Aquest encariment dels crèdits ha provocat que hagi caigut el deute de les famílies, però gairebé no les ha perjudicades. Així, s'estima que l'augment acumulat dels tipus d'interès durant aquest cicle hauria elevat la proporció de llars endeutades vulnerables de forma lleu, gràcies a l'increment de les rendes, el que també es reflecteix en una materialització limitada dels riscos, com assenyalen els indicadors de qualitat dels préstecs bancaris.
En el cas de les empreses, l'evolució favorable dels beneficis corporatius també hauria limitat l'augment del percentatge d'empreses amb elevada pressió financera el 2023, que seria molt moderat, i per al 2024 l'esmentat percentatge mostraria poques variacions. Amb tot, l'organisme estima que les llars i les empreses endeutades començarien a experimentar de manera creixent certa reducció de les despeses associades al servei del deute.
El pitjor per a les empreses ja ha passat
L'informe del Banc d'Espanya també assenyala que els efectes més adversos per a les empreses associats a les despeses més grans per interessos es van registrar l'any 2023 i van ser limitats, per la qual cosa el pitjor hauria passat. Per a 2024 s'espera que es produeixi una certa estabilització o millora en el grau de vulnerabilitat empresarial.
Això estaria associat, segons el Banc d'Espanya, a l'evolució dels tipus d'interès, a causa que la transmissió de la política monetària als costos de finançament pràcticament s'hauria completat el 2023, d'acord amb els supòsits utilitzats. Finalment, respecte al pes en l'ocupació de les empreses afectades, aquest efecte seria molt reduït.