El Banc Mundial espera una estabilització de l'economia mundial aquest any, amb un creixement global de 2,6%, principalment sostingut pels Estats Units, i amb la "preocupant" lenta recuperació de les economies de baixos ingressos, que no es desprenen de les rèmores del deute, el canvi climàtic, els conflictes i les deficiències estructurals. "La bona notícia és que l'economia té un millor acompliment que el projectat al gener; primer, per la tendència inesperada del creixement dels Estats Units", segons ha indicat l'economista en cap de Banc Mundial, Indermit Gill, en la presentació realitzada aquest dimarts de l'informe actualitzat de Perspectives Econòmiques Globals de la institució.

Segons l'economista del Banc Mundial, aquest ritme s'està estabilitzant i per als anys 2025 i 2026 es mantindrà amb un creixement del producte interior brut (PIB) global del 2,7%, per sota de les taxes de la dècada prèvia a la pandèmia de la covid-19.

"El 60% dels països tindran un creixement més feble"

Per a Indermit Gill, la dada preocupant són les ombrívoles perspectives per a les economies en desenvolupament i sobretot per a les de baixos ingressos que "no està exercint-se res bé en termes de creixement, conflicte, impacte climàtic i perspectives febles", una cosa que allunya de les millores a un centenar de països de tot el món. "El 60% dels països tindran un creixement més feble (que abans de la pandèmia) i aquests països representen el 80% de la població global", ha afegit Ayhan Kose, el responsable del grup de perspectives del BM encarregat de l'informe.

"Abans que s'acabi aquest any, un quart de totes les economies en desenvolupament seran més pobres que abans de la pandèmia", indica l'informe del BM.

La zona euro creixerà tres dècimes més que el 2023

De fet, el 80% del pes de l'actualització a l'alça de les perspectives en aquesta actualització respecte a gener es van deure a la millora de les projeccions per a l'economia nord-americana, que segueix mantenint la seva força, malgrat que la inflació es manté relativament alta, alguna cosa més d'un punt per sobre de l'objectiu del 2%.

La zona euro creixerà aquest any un 0,7%, tres dècimes més que el 2023, i despuntarà a l'1,4% i l'1,3% el 2025 i el 2026, respectivament, similar al Japó, que creixerà un 0,7% aquest any i un 1% en pròxim. L'eurozona continuarà patint la baixa producció industrial d'Alemanya, però aconseguirà millorar les dades gràcies al sector serveis i un augment del consum de les llars, segons l'informe.

Llatinoamèrica, una de les regions que no ha recuperat el creixement prepandèmia, creixerà un 1,8% aquest any i despuntarà al 2,7% l'any que ve gràcies a l'estabilitat del Brasil i Mèxic i a l'espera que l'Argentina torni al creixement amb un augment del 5% aquell any.