Els termes relacionats amb l'economia, en particular amb la crisi que ha marcat gran part de 2022, tenen una presència majoritària en la llista que cada any elabora la Fundació de l'Espanyol Urgent (FundéuRAE) per escollir la paraula de l'any. La guerra d'Ucraïna i les seves conseqüències, tant econòmiques com socials, així com la tecnologia o el medi ambient, són els temes que destaquen aquest any.
Els dotze termes s'han seleccionat per la seva especial presència en els mitjans de comunicació i en el debat social durant els últims dotze mesos. A més, segons explica la Fundeu, es tracta de paraules amb interès des del punt de vista lingüístic, ja sigui per la manera en què s'han format, pel seu significat o, simplement, perquè han generat dubtes entre els parlants.
Aquesta és la desena ocasió en què la FundéuRAE tria la seva paraula de l'any. Les anteriors van ser escarni (2013), selfie (2014), refugiat (2015), populisme (2016), aporofòbia (2017), microplàstic (2018), els emojis (2019), confinament (2020) i vacuna (2021). La guanyadora de 2022 es coneixerà el 29 de desembre i sortirà d'entre les següents.
Inflació
No podia faltar en la llista. La pujada generalitzada dels preus a pràcticament tots els països ha centrat l'atenció dels mitjans de comunicació, dels Governs i, per descomptat, dels consumidors, que han notat com la cistella de la compra, la factura de la llum i els carburants s'han encarit en els últims mesos. L'escriptura adequada d'aquesta paraula és amb una sola ce, no inflacción, i n'han derivat altres termes: reduflación, estagflació, hiperinflació...
Criptomoneda
El 2022 ha estat un any convuls per a les criptomonedes, que acumulen importants caigudes i han perdut gran part del seu valor. L'element compositiu cripto- ha ampliat el seu significat i, a més d''ocult, encobert' s'aplica a aquelles veus que tenen a veure amb les transaccions digitals que s'asseguren mitjançant criptografia. Amb aquest sentit també s'han format altres termes, com a criptoestafa, criptoempresa...
Gasoducte
Arran de la guerra d'Ucraïna, s'han disparat les tensions pel gas procedent de Rússia, del que depenen diversos països, la qual cosa ha conduït a intenses negociacions. El terme gasoducte, millor que gasoducte, és l'adequat per referir-se a les canonades per les quals es transporta el combustible.
Gigafactoría
Les gigafactorías són fàbriques de bateries d'automòbils que poden arribar a emmagatzemar un gigawatt hora. Així, la Fundació va explicar en una recomanació que en aquest neologisme el prefix giga- no es fa servir per expressar que es tracta d'una fàbrica de gran mida, sinó que es refereix a gigawatt. El terme ha sonat molt aquests mesos per l'elecció de Sagunto com a seu d'una de les gigafactorías que Grup VolksWagen té previst construir a Europa per electrificar el seu negoci.
Topar
La inflació, i especialment l'encariment del gas, va fer que diferents Governs plantegessin l'opció d'establir un límit als preus (o topar-los). El verb topar (i destopar) és habitual i adequat en l'àmbit econòmic, encara que el seu ús s'ha estès i ha passat a ser especialment freqüent en el llenguatge dels polítics i els mitjans de comunicació.
Apocalipsi
L'amenaça d'una guerra nuclear o l'emergència climàtica són dos dels motius que han elevat el 2022 la presència d'aquesta veu. Des del punt de vista lingüístic, per al·ludir a un conflicte que implica extermini o una gran devastació, és preferible l'ús d'apocalipsi en lloc d'armagedón, que és la denominació del lloc en el qual se suposa que tindrà lloc la batalla entre el bé i el mal, segons el llibre bíblic de l'Apocalipsi.
Diversitat
El diccionari acadèmic defineix diversitat com a 'varietat, dissemblança, diferència'. És una paraula que ha destacat aquest últim any per la seva presència en molt diferents àmbits (social, cultural, ambiental...). En els últims temps, ha cobrat un matís molt important, decisiu a l'hora de descriure la societat, una institució o un programa educatiu (per posar només alguns exemples). És present a molts dels programes i declaracions que afecten els canvis socials.
Ecocidio
Aquest substantiu es fa servir per referir-se a un dany greu produït en els ecosistemes d'un lloc. Està format per la combinació de dos elements compositius: eco-, que significa 'àmbit vital' o 'ecològic', i -cidio ('acció de matar', com en magnicidi o homicidi).
Gripalizar
Variant, sanitaris, coronavirus i pandèmia van ser algunes de les candidates dels dos últims anys. I les dues últimes guanyadores van ser confinament (2020) i vacuna (2021). Dos anys després, gripalizar és l'única paraula relacionada amb la pandèmia que es troba en aquesta llista. Aquest verb, així com el seu derivat gripalización, s'ha fet servir per referir-se a una nova situació en la pandèmia, en la qual la covid ja només requereix una vigilància sentinella similar a què es fa per a la grip.
Intel·ligència artificial
No es tracta d'un concepte nou, però ha sonat amb especial força el 2022 a causa de la multitud d'aplicacions d'aquesta tecnologia: des de fer il·lustracions, escriure novel·les o mantenir converses fins a programar codis al mateix nivell que una persona. No obstant això, també ha sorgit aquest any un ampli debat sobre les implicacions ètiques i els canvis que pot suposar per a alguns professionals.
L'expressió intel·ligència artificial s'escriu amb minúscules, encara que la seva sigla (IA) s'escrigui amb majúscules.
Sexdopaje
Es tracta d'un acrònim, és a dir, una paraula formada per la unió d'altres (en aquest cas, sexe i dopatge). És l'alternativa que proposa la Fundació a l'anglicisme chemsex, que es fa servir per referir-se a l'activitat sexual, normalment entre diverses persones, que es practica sota la influència d'estimulants. A partir d'aquesta veu, s'han creat altres derivats com a sexdopado o sexdopar.
Ucraïnès
La guerra a Ucraïna ha centrat gran part de l'atenció dels mitjans des que va començar al febrer. Onze mesos després, la invasió russa continua i el món continua pendent del que ocorre al país ucraïnès. Encara que el gentilici ucraïnès també és vàlid, la forma ucraïnès és l'assentada i la recomanada a les obres acadèmiques.