El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha firmat un conveni amb l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i Axis (societat de capital risc de l'ICO) per a l'activació dels fons 'ICO Verd' i 'ICO Empreses i Emprenedors' de l'addenda del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb els fons 'Next Generation EU'. Ambdues línies posaran a disposició 30.150 milions d'euros en préstecs per a finançament de projectes de pimes i de microempreses, dels quals més de 21.000 es distribuiran a través de les entitats financeres i gestores de capital privat.
"Aquests préstecs constitueixen una xarxa de seguretat perquè els autònoms i empreses puguin emprendre els seus projectes i plans de creixement i modernització amb grans avantatges financers gràcies als fons Next Generation", ha assenyalat Cuerpo, qui ha apuntat que aquestes línies es complementen amb el Fons de Resiliència Autonòmica, subscrit la setmana passada amb el Banc Europeu d'Inversions, pel qual es mobilitzaran fins a 20.000 milions d'euros en préstecs.
Una vegada ja firmat el conveni, l'ICO compartirà amb les entitats financeres el contracte de referència perquè puguin començar a adherir-se al llarg de les properes setmanes i que, per tant, els préstecs puguin ser activats. "Això podria estar, al llarg d'aquest estiu, ja en marxa i operatiu", han assegurat des de l'Institut.
En qualsevol cas, els missatges que està rebent l'ICO és que hi ha molt interès i molt compromís pel conjunt de bancs i del sector financer espanyol per participar en aquesta mobilització de recursos. A més, tenen experiència en alguns casos, igual que l'ICO, en la mobilització de recursos de la Unió Europea a través de préstecs.
Transformació verda i digital
La línia ICO Verde estarà dotada amb 22.000 milions per facilitar crèdits a llars i empreses destinats a inversions que afavoreixin la transició verda, la generació d'energia renovable, l'eficiència energètica, la mobilitat sostenible i l'economia circular. Així, la inversió ha de ser finalista i haurà d'estar vinculada a la lluita contra el canvi climàtic, com el transport sostenible, la utilització d'energies renovables o la gestió de l'aigua.
En el cas de les llars, la línia ICO-Verd permetrà millorar l'eficàcia energètica dels edificis residencials o l'adquisició de vehicles elèctrics, que contribueixin a la mobilitat sostenible.
Per la seva part, la línia ICO Empreses i Emprenedors destinarà més de 8.000 milions d'euros a finançar inversions en el teixit empresarial, amb condicions financeres favorables. Dins d'aquesta línia s'ha dissenyat un tram de*1.000 milions d'euros dirigit al sector turístic amb l'objectiu de promoure projectes relacionats amb la sostenibilitat, la digitalització d'equips i el reforç de la seva competitivitat.
També s'incorpora un tram de 150 milions d'euros per al finançament de projectes relacionats amb la digitalització i intel·ligència artificial d'universitats públiques i privades, en el marc del Perte de la Nueva Economía de la Lengua.
Des de l'ICO han assegurat que s'han simplificat els processos per a l'impuls d'aquests préstecs, a través de declaracions responsables i de procediments senzills, sense perdre el rigor que marca la gestió dels fons europeus i que exigeix la Comissió Europea.
Segons han aclarit, un projecte d'inversió que hagi rebut una subvenció de la primera fase del Pla de Recuperació no pot rebre préstecs de la segona fase del pla si és per als mateixos conceptes. Si és per a conceptes diferents i suposa una ampliació del pressupost, sí que pot accedir a aquests nous recursos.
Col·laboració publicoprivada
Amb l'objectiu d'adaptar l'oferta de finançament a les necessitats d'autònoms i empreses de totes les mides i sectors, l'ICO utilitzarà quatre instruments per canalitzar els recursos de les facilitats ICO-Verd i ICO Empreses i Emprenedors: Línies de Mediació, finançament directe d'ICO, adquisició de bons i inversions en capital.
Per al desplegament dels préstecs serà fonamental la col·laboració públic- privada. S'estima que més de 21.650 milions d'euros, volum que representa més del 70% de la dotació d'aquestes iniciatives, es canalitzin amb mitjancers financers.
La participació de les entitats financeres, que gestionaran les Línies de Mediació, proporciona als programes gran capil·laritat i propiciarà que els autònoms i pimes de totes les regions puguin accedir de forma senzilla a aquest finançament a través de la seva xarxa de sucursals.
Els préstecs que concedeixin les entitats financeres podran representar fins i tot 100% de l'import del projecte de finançament i incorporaran l'avantatge financer que proporcionen els fons de la Comissió Europea. Els terminis d'amortització per al client podran ser de fins a 20 anys incloent períodes de carència.
També les gestores de capital privat tindran un paper rellevant ja que AXIS realitzarà tant inversions en fons com a coinversions directes amb recursos de les línies ICO Verd i ICO Empreses i Emprenedors per afavorir el creixement d'empreses emergents i scaleups espanyoles i el desenvolupament de projectes amb alt component d'innovació.
Amb aquesta via de finançament s'injectaran aproximadament 4.500 milions d'euros al teixit empresarial, que juntament amb la participació d'inversors privats podran mobilitzar més de 9.000 milions d'euros. L'oferta de productes es completa amb els programes de finançament directe d'ICO destinats a finançar projectes de més mida amb marcat efecte tractor i l'adquisició de bons que emetin les empreses espanyoles en mercats regulats.
Els préstecs es podran formalitzar fins a l'agost de 2026, si bé l'ICO podrà continuar canalitzant les amortitzacions que es vagin produint per finançar noves operacions fins a 2036.