L'economia silver creix a Catalunya. Aquesta economia engloba aquelles activitats empresarials que s'especialitzen en productes i serveis adreçats a les persones majors de més de 55 anys, així com les oportunitats d'innovació per donar resposta a les necessitats d'aquest segment de la població. D'acord amb l'estudi d'ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- que radiografia aquest sector, les companyies catalanes que treballen en l’àmbit de l’economia silver facturen 9.700 milions d’euros directament vinculats a aquest sector (un 27% del total del volum de negoci d’aquestes companyies), una xifra equivalent al voltant del 4% del producte interior brut de Catalunya.

La comunitat autònoma compta amb 700 empreses dedicades al sector, xifra que ha crescut un 29% des d'abans de la pandèmia (en comparació amb les xifres recollides l’any 2018, les darreres disponibles). D’aquesta manera, la facturació d’aquestes companyies catalanes vinculades a l’àmbit silver creix un 8,4% respecte a la registrada el 2017, un increment per sobre del de l’economia catalana en aquest període, malgrat l'esclat i les conseqüències de la pandèmia. El document presentat per ACCIÓ també conclou que aquestes empreses donen feina a més de 51.000 persones en l’àmbit silver, que representen el 45% del total de les plantilles globals d’aquestes empreses. 

Empreses emergents catalanes amb segell 'silver'

Més de la meitat d'aquests negocis (el 56%) estan especialitzats en l’àmbit silver específicament, és a dir, aquesta activitat suposa més del 50% de les seves vendes totals. Per segments d’activitat, els més rellevants són els serveis assistencials (residències i centres de dia; serveis de càtering, assistència domiciliària, etc.) i la salut (serveis especialitzats, productes farmacèutics, tecnologies mèdiques, etc.), ja que s’hi dediquen el 35% i el 28% de les empreses respectivament. Altres segments del negoci silver a Catalunya inclouen els productes i serveis centrats en l’envelliment actiu, i l’autonomia i la qualitat de vida d'aquestes persones. 

El document també ha identificat 41 empreses emergents catalanes que elaboren productes o serveis dirigits a la gent gran. Les firmes emergents en gran manera s’especialitzen en l’aplicació de les noves tecnologies a l’àmbit silver, com és el cas de la digitalització (big data, la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, etc.), la nova economia digital (tecnologies financeres o fotònica), la indústria avançada (robòtica i fabricació additiva) o les tecnologies mèdiques, per exemple. A banda de companyies i negocis emergents, l’ecosistema silver català també està format per centres tecnològics, universitats, associacions, clústers, organitzacions i entitats públiques.

Treballador en un bar | Europa Press
Treballador en un bar | Europa Press

Impacte al sector

El creixement de l’economia silver al món està estretament vinculat a l’envelliment de la població. En aquest sentit, actualment més de 1.000 milions de persones al món tenen més de 60 anys i es preveu que aquesta xifra creixi fins a més de 1.770 milions de persones d'edat avançada l’any 2040. És a dir, la gent gran passarà de representar el 13% del total de la població a aproximadament el 19%. A Catalunya, prop d’un terç de la població té més de 55 anys, i un 6% supera els 80 anys, mentre que la taxa de dependència és del 29%, xifres que s’alineen amb les mitjanes europees i espanyoles, segons l'informe de l'agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball.

A escala mundial, s’estima que el continent asiàtic concentrarà el gruix de l’envelliment de la població. Més de 900 milions de persones tindran més de 60 anys l’any 2030 al continent asiàtic (és a dir, d'aquí menys de set anys) i alhora, la seva capacitat de despesa es duplicarà, sobretot a països com la Xina (on creixerà un 35%) i a l’Índia (+16%). A Europa, en canvi, tot i el grau d’envelliment de la població, el creixement de la capacitat de despesa serà menor que a l’Àsia, però, tot i això, arribarà als 5,18 bilions de dòlars (uns 4,82 bilions d'euros) el 2030.

Oportunitats de negoci

L’estudi d’ACCIÓ presentat aquest dimecres també ha identificat 37 oportunitats concretes de negoci per a les companyies catalanes dedicades a l’economia silver en 33 països d’arreu del món. Més de la meitat d’aquestes oportunitats estan vinculades a tecnologies com la digital health (salut digital), la bioenginyeria i la medicina regenerativa, i el big data i la intel·ligència artificial. Per sectors, aquestes companyies es concentren en l’alimentació, la salut, els serveis assistencials, la cosmètica i la cura personal, les finances, el transport o els esports, entre d’altres.