L'economista nord-americana Claudia Goldin és la nova vencedora del Premi Nobel d'Economía, segons ha anunciat aquest dilluns la Reial Acadèmia de les Ciències sueca, que atorga el premi més prestigiós del món. Professora d'economia a l'universitat d'Harvard, Goldin és experta bretxa de gènere al mercat laboral. És la tercera dona que rep aquest premi després d'Elinor Ostrom, també original dels Estats Units i que va guanyar el Nobel el 2009 pel seu estudi sobre els recursos naturals i la francesa Esther Duflo, el 2019, per les seves anàlisis sobre la pobresa global.

Claudia Goldin, nascuda a Nova York el 1946, va estudiar a la Universitat de Cornell i té un doctorat en la Universitat de Chicago. És membre de l'Acadèmia Nord-Americà de les Arts i les Ciències dels Estats Units i va publicar el seu primer estudi sobre la bretxa de gènere el 1990, titulat Understanding the gender gap - an economic history of american women. En l'estudi, l'economista i historiadora econòmica analitza sèries històriques sobre la bretxa de gènere en el mercat de treball i les combina amb les teories econòmiques sobre determinació de salaris, participació en l'ocupació i discriminació. "Els seus resultats són aplicables a altres països", va dir Goldin en rebre el premi Fronteres del Coneixement de la Fundació BBVA, el març de 2019.

L'estudi mostra una reducció en el temps de la bretxa salarial, "es deu sobretot a canvis educatius que donen a les dones l'apoderament necessari per desenvolupar les seves carreres professionals", va dir, però alhora moltes de les diferències es mantenen, fins i tot entre dones del mateix lloc de feina, en gran part pel naixement del primer fill.

Durant el segle XX, els nivells d'educació de les dones van augmentar contínuament i en la majoria dels països d'alts ingressos ara són substancialment més alts que els dels homes.

Segons l'acadèmia, "Goldin va demostrar que l'accés a la píndola anticonceptiva va exercir un paper important en l'acceleració d'aquest canvi revolucionari en oferir noves oportunitats per a la planificació professional".

"Comprendre el paper de les dones en el treball és important per a la societat. Gràcies a la innovadora investigació de Claudia Goldin, ara sabem molt més sobre els factors subjacents i sobre els obstacles que potser serà necessari abordar en el futur", segons va dir Jakob Svensson, president del Comitè del Premi de Ciències Econòmiques, en un comunicat emès amb motiu de la concessió del premi.

El guardó és l'últim dels Premis Nobel anunciat, després de comunicar-se la setmana passada els premiats en les categories de Medicina, Física, Química, Literatura i de la Pau i serà lliurat, com els altres, aquest desembre.

L'any passat, els guardonats van ser els nord-americans Ben Bernanke, Douglas Diamond i Fhilip Dibvig, per la seva investigació en bancs i reserves financeres. El Premi Nobel d'Economia està dotat amb 11 milions de corones sueques (934.243 euros).