El dèficit fiscal que pateix Catalunya segueix sent el principal problema econòmic del país, segons una enquesta realitzada pel Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) entre 600 professionals. No obstant, la preocupació ha caigut respecte a fa uns mesos, ja que ha irromput amb molta força l’accés a l’habitatge, pregunta que s’ha inclòs ara en el sondeig i que ha ascendit directament al segon lloc.

El 46,2% dels economistes catalans considera que el dèficit fiscal de Catalunya amb l’Estat és un problema per a l’economia catalana, segons l’enquesta de tardor presentada aquest matí per Carles Puig de Travy, degà del CEC, i Xavier Segura, director de l’enquesta. Aquesta preocupació ha baixat cinc punts respecte al sondeig de primavera.

La percepció sobre que la situació política, com la inestabilitat i la manca de confiança, és un llast per a l’evolució de l’economia catalana també va a la baixa, i ha passat de ser considerada pel 39% dels economistes al 25,6%. Aquest canvi s’ha produït després de l’elecció de Salvador Illa com a president del Govern, a qui Puig de Travy ha demanat que tiri endavant els pressupostos de la Generalitat.

També han caigut les infraestructures i comunicacions, que han passat de ser assenyalades pel 40% dels economistes al 33,1%, percentatge idèntic al d’economistes que han marcat la casella de les dificultats d’accés a l’habitatge. En aquest cas, no hi ha dades comparatives, ja que el Col·legi ha introduït ara la pregunta davant el creixement dels preus i de la preocupació social per l’habitatge.

El quart factor de preocupació dels economistes és la baixa productivitat, i en línia ascendent, ja que l’han mencionat el 32,9%, cinc punts més que fa sis mesos, mentre que també pugen els costos laborals (15%).

El problema de l'habitatge

El fet que l’habitatge hagi irromput en l’enquesta amb tanta força està motivat tant pels problemes ja existents com en la seguretat de que no es resoldrà ni a curt ni mitjà termini. De fet, majoritàriament, els economistes desconfien de la promesa del Govern de construir 50.000 habitatges públics d’aquí al 2030. En concret, el 71,1% creu que no és factible.

“Hi ha un dèficit importantíssim. L’any passat es van construir 100.000 habitatges a l’Estat quan se’n necessitaven sis vegades més. Tenim un problema estructural, per un dèficit d’inversió pública. Els plans d’habitatge no funcionen”, ha valorat Carles Puig de Travy, que ha afegit que la solució passa per la col·laboració público-privada.

Pel que fa a l’objectiu dels 50.000 habitatges públics, ha dit que li sembla “encertat” i ha agraït a Salvador Illa aquesta ambició, mentre que ha vinculat el resultat de l’enquesta a les dificultats per trobar sòl per fer tots aquests pisos: “El problema és trobar el sòl on es necessita, a l’àrea metropolitana, que no en té. El que s’ha de fer és alliberar sòl”.

La Copa Amèrica no compleix expectatives

Un altre resultat de l’enquesta que crida l’atenció és el balanç de la Copa Amèrica. El 61,8% dels economistes considera que no va tenir l’impacte econòmic esperat, mentre només un 13,4% creu que sí que ha complert amb les expectatives. Tot i això, el degà del CEC ha defensat la seva celebració a Barcelona i creu que ha estat beneficiós per a l’economia catalana. “És un privilegi haver tingut la Copa Amèrica, és un gran esdeveniment”, ha afegit.