Un dels mals estructurals que tenallen l'economia espanyola és un model productiu sustentat en sectors de poc valor afegit. Així, el 40% de l'ocupació creada des de la pandèmia s'ha generat al comerç, l'hostaleria, el transport, o el lleure -que van patir molt amb les restriccions a la mobilitat- o serveis privats personals, amb sota salaris i poca o nul·la innovació. El doble que a Alemanya, que aquest tipus de sectors han generat el 20% dels llocs de treball des de 2020. Per provocar un canvi de model cap a activitats de més valor afegit i productivitat, un grup d'economistes catalans organitzats al voltant de EuropeG -grup d'opinió i reflexió d'Economia política-, que dirigeix Antoni Castell ha proposat que s'apugi l'IVA a l'hostal, una de les activitats de menor valor afegit.

"El model productiu espanyol és addicte a llocs de treball de baixa qualitat", assenyala Josep Oliver, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador de l'informe "Reabsorció de desequilibris financers i resiliència de l'economia espanyola 2008-2024: una visió a llarg termini" presentat aquest dimecres. La proposta de pujar l'IVA a l'hostaleria i altres sectors ha estat llançada per Oliver que ha defensat que l'Estat basa fiscalment a l'hostaleria amb un IVA del 10%, quan a Dinamarca és del 23%. Una fiscalitat baixa que el think tank català ha ampliat als hidrocarburs, donant suport a sectors lligats també al turisme i transport.

"Amb una imposició baixa -defensa Oliver- s'està subvencionant aquest tipus de sectors no productius basat en baixos salaris i poca productivitat". Un model que continua pràcticament intacte amb pocs avanços en els últims 25 anys, per la qual cosa no s'ha escurçat distàncies amb teixit empresarial de la resta de la Unió Europea, amb activitats de més valor i productivitat que permeten més salaris. Per tant, Europeg -en el qual també participen altres economistes com Martí Perelleda, Gemma García, Vicente Salas o Rafael Myro- defensa la necessitat de "retirar estímuls" a aquests sectors, per transformar-los en activitats de més valor, amb més productivitat que els permeti pagar més salaris. I augmentar la productivitat donant suport a la innovació.

Ocupació a curt termini

"Si puja l'IVA al turisme perdrà competitivitat a curt termini. Però la pregunta és si amb aquesta acció podem canviar el model productiu a curt termini? Amb la pujada impositiva, a mitjà termini el turisme serà més eficient amb una ocupació|ús de més qualitat", ha comentat el catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha fa una reflexió en veu alta: "Si el futur és l'entrada de mà d'obra per cobrir serveis de poca qualitat, com les cures a persones, ja que és un model! Podem seguir amb aquest model, però hem d'aspirar a sectors més productius amb més salaris". Un model, ha recordat, que evitaria que es repetissin taxes del 27% d'atur, com amb la crisi financera el 2012. "Cap país no assoliria aquest atur sense prendre mesurades", ha conclòs.

No obstant això, Oliver és conscient que cap govern no s'atrevirà a pressionar a aquests sectors cap a una productivitat més gran, ja que són grans generadors d'ocupació que permeten baixar les taxes de l'atur, ha assenyalat Oliver. "Encara que s'està llançant a la societat una falsa imatge del creixement de l'ocupació"

Educació de qualitat

Per la seva part, Antoni Castells, que fos conseller d'Economia el 2003, ha declarat que "portem molts anys en què tothom defensa la necessitat d'un canvi de model productiu, però no es fa res. I ha defensat la necessitat d'un impuls des de l'Estat amb polítiques transversals i el suport a determinats sectors de gran valor afegit que generin arrossegament en el teixit industrial. Amb polítiques d'investigació, d'infraestructures, d'ocupació i una política industrial amb polítiques actives. Tot ells convertit en mesures tangibles. I, com no, amb una política d'educació de qualitat. "La Universitat de Barcelona és la primera del rànquing per qualitat de les universides a Espanya i ocupa el lloc 150 al llistat mundial. Suïssa en té 4 entre les 50 millors. Ens podem conformar amb això" s'ha preguntat Castells.

Oliver també ha demanat reflexió sobre el model educatiu, ja que a Espanya entre el 45% i el 50% dels joves majors de 25 anys són universitaris, davant el 25% a Alemanya, mentre que només el 22% es decanta per la Formació Professional, davant el 60% dels joves alemanys. Oliver ha assenyalat que el model d'"universitat per a tothom" no és encertada.