Tenir feina no és suficient per poder accedir a un habitatge a Espanya. Malgrat que el salari mitjà d'una persona jove va pujar un 4,6%, situant-se en els 12.079,19 euros nets anuals, el preu dels habitatges de lloguer ho va fer un 7,55%. Així, el lloguer mitjà d'un allotjament a Espanya s'estableix en 912 euros, una xifra que suposaria que, per pagar un lloguer en solitari, una persona jove treballadora hauria de dedicar el 83,7% del seu sou.

Dels 912 euros, agregant els 141 euros de mitjana corresponents als subministraments i serveis d'un habitatge, la factura ascendeix a 1.053 euros mensuals, l'equivalent al 96,6% del sou mitjà dels joves amb ocupació. És a dir, només li quedarien 36,93 euros per adquirir aliments, comprar roba i gastar en lleure, una cosa completament inassumible.

La taxa d'emancipació juvenil s'estanca a Espanya

Per aquesta raó, els joves del país s'emancipen als 30,3 anys de mitjana a Espanya, la xifra més alta de les últimes dues dècades. Mentrestant, la taxa d'emancipació juvenil s'estanca en el 15,9%, molt per sota dels nivells europeus, amb una taxa mitjana de 31,9%, segons l'Observatori d'Emancipació corresponent al segon semestre de 2022, elaborat pel Consell de la Joventut d'Espanya (CJE).

"Les persones joves a Espanya no poden emancipar-se fins que deixen de ser joves. Això és un símptoma molt preocupant que demostra que els problemes estructurals de la joventut continuen molt presents i condicionen la vida adulta. Durant el segon semestre de 2022, el percentatge de població jove que s'emancipava residencialment es va estancar, i les pujades en els preus del lloguer i l'habitatge feien que per a una persona jove fos impossible emancipar-se sense sobreendeutar-se", assenyalen des del Consell de la Joventut d'Espanya (CJE). El seu últim Observatori d'Emancipació reflecteix que per a les persones joves espanyoles independitzar-se és pràcticament una "quimera".

Les polítiques "no entren a solucionar de manera estructural els problemes principals que preocupen la joventut, com són l'habitatge i l'ocupació, i que provoquen grans problemes de salut mental per a la població jove, la principal causa de mort del qual és el suïcidi," argumenten des del CJE.

Risc de pobresa o exclusió social

L'Observatori també reflecteix que una de cada cinc persones de menys de 30 anys (un 20,6%) amb un lloc de treball es trobava en pobresa o risc d'exclusió social a tancament de 2022 i el 36% de la població jove emancipada era pobra, indicadors dels llocs de treball precaris que aconsegueixen les persones més joves del país.

La taxa d'atur de les persones joves continuava sent el 2022 molt més gran que la de la població general: del 22,2% davant el 12,9%. Les persones joves tenien a finals de l'any passat una taxa d'atur similar a la que es va registrar el 2008 amb l'esclat de la crisi econòmica i financera. A més, la taxa d'activitat llavors era del 67,1% i ara del 53,7%: a finals de 2022 hi havia menys persones joves treballant o buscant feina que el 2008. La taxa d'atur era significativament més petita entre els qui tenen estudis superiors, encara que ha pujat 3,6 punts respecte al semestre anterior. A més, la població jove amb estudis superiors continuava patint un greu problema de sobrequalificació: el 42,6% de les persones menors de 30 anys amb estudis superiors que treballava ho feia en un lloc que requeria una formació més baixa de la que posseïa.