L'edat mitjana de prejubilació a Espanya se situa en els 57 anys, malgrat que les empreses es queixen de la dificultat de trobar perfils adequats. Aquesta és una de les conclusions de l'informe El desafiament de la diversitat intergeneracional en l'empresa, que ha presentat aquest dijous la consultora Grant Thornton. La seva sòcia directora, Aurora Sanz, ha insistit que és evident que hi ha un desajust entre el mercat laboral i la forma en què les organitzacions empresarials gestionen el col·lectiu de treballadors més sèniors. "Avui dia, una persona continua sent activa amb 57 anys, té energia, experiència i una enorme capacitat d'aportar valor. Tanmateix, el sistema no està dissenyat per aprofitar aquest
talent", ha insistit Sanz.
L'informe apunta també que la gestió de la diversitat generacional en les empreses "és més necessària que mai", ja que el 55% dels directius apunta que en les seves empreses hi ha problemes de convivència entre els treballadors joves i els grans. Per això, el 68% dels directius es mostren bastant preocupats davant d'aquests problemes, i, per al 56% d'ells, la causa d'aquesta inquietud és que el talent sènior i el jove treballin d'una manera conjunta i fluida és el principal desafiament assenyalat.
Sanz ha considerat "fonamental que les empreses apostin per una diversitat real" i ha titllat de mite la idea que els professionals sèniors són menys flexibles o reticents als canvis. El 84% de directius han assegurat que en les seves empreses hi ha polítiques per afrontar la falta de diversitat generacional, mentre que, entre les que no ho han fet, el 76% preveu fer-ho "pròximament". Les mesures impulsades més freqüentment són les que promoguin les relacions intergeneracionals, programes de 'coaching' i l'execució d'un pla de diversitat generacional.
Requisits
Al mateix informe es detalla que el 94% de les empreses enquestades considera que "precisen de noves competències que no estan trobant a la seva plantilla actual", i el 77% veu difícil o molt difícil trobar els professionals que requereix. L'informe ha estat presentat en el marc de la jornada Diversitat com a actiu estratègic, celebrat a la Cambra de Barcelona.
Segons l'informe, els experts en Recursos Humans han situat entre les "competències més apreciades" la flexibilitat, l'adaptació al canvi i la creativitat: el 38% d'empreses han optat per formar els seus empleats, mentre que el 30% ha contractat nous perfils, i el 25% pels programes interns de 'coaching'.
Per això, la sòcia directora Aurora Sanz ha reclamat mesures concretes per "conjugar la necessitat de perfils de noves competències amb una correcta gestió de la diversitat generacional", entre les quals ha destacat els programes d'upskilling i reskilling.
Així mateix, ha detectat una "escassetat de talent jove" i ha afirmat que les generacions laborals més joves plantegen les carreres de forma més curtterminista: segons ha dit, no donen tanta importància a l'estabilitat i, en canvi, entenen la flexibilitat laboral com un requisit de la posició.