Eduard Mendiluce, CEO d'Anticipa i de Aliseda Inmobiliaria, considera que hi ha capital disponible per promoure habitatge assequible però que manca un marc legal adequat. Va advertir de les dificultats per accedir a l'habitatge assequible si no es prenen mesures. I en això va coincidir amb Gonzalo Bernardos, professor d'Economia de la Universitat de Barcelona, i amb Josep Oliver, catedràtic emèrit de la Universitat Autòma de Barcelona, que aquest dijous van debatre sobre la situació del mercat immobiliari en el marc de la fira The District.

El primer executiu dels gestors immobiliaris controlats per Blackstone i els dos acadèmics van analitzar la situació de l'economia espanyola, el mercat immobiliari i van proposar possibles solucions que van des de potenciar les línies de crèdit als promotors a posar més sòl edificable a la seva disposició.

Economia espanyola

Bernardos va indicar que "a l'economia espanyola li ha tocat tota la sort del món" per cinc factors: primer, l'empenta del turisme, que és el "nou or blau"; segon, els immigrants que arriben cada any per treballar; tercer, els fons Next Generation; quart, la construcció; i cinquè, el sector exterior, que del que va dir que s'ha convertit en "un potent dinamitzador de l'economia espanyola malgrat que hi ha un govern que no governa i una oposició que no existeix".

Oliver va apuntar que les bases macrofinanceres de l'economia espanyola són molt més sòlides que abans de la crisi financera. Va destacar que famílies espanyoles estan menys endeutades que les europees. I es va referir a la "necessitat" de la immigració, al fet que en els últims sis anys prop de dos terços dels nous llocs de treball els han ocupat persones vingudes d'altres països i, en Catalunya, aquest percentatge s'ha llevat al 95%.

Mendiluce va destacar dos aspectes positius de l'economia espanyola, com són la transició energètica o els centres de dades, i uns altres dos de "no tan positius", com la necessitat de cedir sobirania a Europa per incrementar la productivitat i competir en la nova economia i la Intel·ligència Artificial, tal com va apuntar l'informe Draghi. "Si no passa això, estem morts", va advertir. I el segon aspecte que juga en contra és que "l'impacte de no tenir habitatge assequible serà cada vegada més gran". Va alertar de les de dificultats per allotjar "el talent que vengui" en els propers anys.

Tipus d'interès

Sobre les prediccions sobre l'evolució dels tipus d'interès, Bernardos va ser el que més va arriscar en apuntar que la primavera vinent estaran en el 2,5% (en aquests moments, estan al 3,5%). Considera que "els bancs només tenen una manera de donar més beneficis que és concedir molt més crèdit". Va augurar que "veurem hipoteques al 100%". I va assenyalar que la classe mitjana baixa no ha tingut possibilitat de comprar habitatge en els últims anys pels elevats tipus d'interès i perquè no tenien accés al crèdit. Oliver va posar èmfasi en el creixement de la renda familiar.

Crèdits als promotors

Mendiluce va indicar que "els bancs no estan donant fluïdesa al crèdit a promotors". Va afegir que això és un "repte" si es vol augmentar la construcció d'habitatges. "Cal tenir línies de suport més potents", va subratllar.

Situació del mercat

Oliver va assegurar que la pressió sobre el mercat és més gran del que sembla: dos terços de la demanda de nous habitatges per a famílies es concentra a Madrid, Barcelona i València. I la majoria d'aquestes famílies són d'immigrants. Va afirmar que "la demanda és més severa del que apunten les dades oficials·.

Bernardos va assenyalar que, a partir de 2025, serà una nova "etapa daurada": "2025 va serà una rèplica del 2004, l'últim any del boom immobiliari" però amb condicions diferents: "llavors el país era una discoteca, vivia genialment per sobre de les seves possibilitats". En canvi, el 2023, "Espanya viu per sota de les seves possibilitats perquè hi ha estalvi". Considera que aquesta bonança no durarà un parell d'anys sinó molt més. Va recordar que "els més joves de 40 anys no han comprat habitatge en els últim 17 anys", motiu pel qual hi ha una demanda acumulada.

A la pregunta de com compraran habitatge sinó tenen estalvis, Bernardos assenyalo que ara tothom és conscient que és millor comprar que llogar. I va apuntar una fórmula per finançar l'habitatge: els préstecs entre particulars, però de pares a fills. Va afegir que els salaris continuaran creixent per sobre de la inflació, la qual cosa juntament amb les millors condicions financeres provocarà una "explosió de la demanda". Dirigint-se als promotors, els va dir "destapin el cava, que tindran els 2025 espectacular. Comprin tot el sòl que puguin".

Habitatge assequible

Mendiluce considera que hi ha capital disponible per promoure habitatge assequible però cal donar amb el marc legal corresponent. En la seva opinió, es necessita més estoc d'oferta, fet que s'aconsegueix mobilitzant habitatge buit. Va insistir que s'ha de mobilitzar un estoc d'habitatge buit on sigui possible i que hi ha un debat pendent sobre gentrificació perquè, a prop de les grans ciutats, es pot construir habitatge assequible. Va subratllar que la clau és mobilitzar sòl privat.

Oliver va recordar que hi ha un problema d'accessibilitat al lloguer, que serà més sever a mesura que augmenti la immigració.

Bernardos va incidir que no hi ha sòl per a habitatge perquè els ajuntaments no es plantegen grans requalificacions de rústic a urbanitzable. Va advertir que si no tiren endavant les requalificacions, "tornaran les barraques dels anys 50. Aquest pot ser el gran problema".