Després que el president dels Estats Units, Donald Trump, anunciés la setmana passada un nou paquet d'aranzels, les tensions comercials arreu del món han anat a l'alça. Més de 180 països estan afectats per aquests gravàmens de Trump, impactant directament a la seva economia i empreses de tot el món. Davant l’amenaça d'aquests nous aranzels, Apple podria ser de les empreses més perjudicades, ja que el pla del president dels EUA implica aplicar gravàmens del 145% a qualsevol mercaderia provinent de la Xina, la qual cosa podria afectar significativament els marges de benefici de l'empresa.
En concret, entorn del 80% dels iPhones s'acoblen a la Xina, un dels països més afectats per aquests nous impostos, seguit de l'Índia, Vietnam i Tailàndia, tres altres territoris que també es veuran afectats pel nou marc aranzelari de Trump. Si res no varia, a l'Índia s'aplicaran gravàmens del 26%, al Vietnam del 46%, mentre que a Tailàndia del 36%. Tot i que per ara es desconeix si el gegant tecnològic assumirà les despeses addicionals derivades de l’augment aranzelari o les traslladarà al consumidor, el repunt de preus en els seus productes podria ser de fins a un 43% més.
Una altra opció d'Apple seria descentralitzar la producció dels seus dispositius més enllà de l'Àsia i apostar per països com el Brasil, on el gravamen és del 10% a les exportacions. Fins ara el país s'ha centrat en les versions més econòmiques de la marca, però amb la crisi comercial la companyia podria decantar-se per aquest país. L'altra opció seria apostar per l'Índia, país en el qual actualment es fabriquen el 15% dels iPhones i que Apple espera ampliar fins al 25% en un parell d'anys. Tot i això, Xina seguirà sent la fàbrica central d'Apple a mitjà termini.
Quant podria arribar a costar un iPhone?
Els experts estimen que, enmig de la guerra aranzelària desencadenada pels EUA, els preus dels iPhones podrien pujar entre un 30% i un 40%.
- L’iPhone 16e, el model més accessible llançat fa un parell de mesos, actualment té un preu de 599 dòlars i podria arribar a costar uns 850 dòlars si s'apliquen aquests nous gravàmens.
- L’iPhone 16 standard, que va sortir al mercat a un preu de 799 dòlars als Estats Units, podria arribar a costar fins a 1.100 dòlars amb l’increment de preus.
- Finalment, l’iPhone 16 Pro Max, el model més avançat de la companyia nord-americana, podria passar dels 1.599 dòlars a tocar els 2.300 dòlars.
Si la companyia liderada per Tim Cook decideix no repercutir el preu al client, els analistes preveuen una reducció de fins a un 15% en els beneficis per acció. Per contra, si el negoci decidís repercutir-ho al consumidor, l'iPhone més bo al mercat superaria els 2.300 dòlars.
I aquest increment afectarà Espanya? La resposta és clara: no. Ni Espanya ni Europa tenen aranzels contra la Xina, per la qual cosa Apple no tindria cap problema per importar els seus productes fins aquí.
Creix la venda a les botigues Apple
Si davant d'aquestes amenaces Apple decidís traslladar la seva producció de la Xina als Estats Units, la multinacional també seguiria enfrontant-se a impostos per les peces importades. La fabricació local de cada component de l’iPhone, des de la pantalla, el botó o l’emmagatzematge intern, podria elevar el preu dels dispositius. Per tant, la producció d’un mòbil a un preu competitiu als Estats Units tampoc seria una opció favorable pel gegant tecnològic.
Ara per ara, Apple no ha comentat sobre els seus plans de preus o detalls de fabricació. Tot i això, alguns treballadors de les botigues d’Apple han explicat a Bloomberg que, després dels darrers anuncis de Donald Trump, les botigues “tenen un ambient similar al de la temporada de Nadal”. Encara que no s’han registrat cues com durant els períodes de descomptes, els empleats confirmen que sí que han vist més freqüència de clients de l’habitual pel temor d'un futur increment de preus.
A més, el diari Times of India, citant funcionaris d’alt rang no identificats, ha explicat que Apple va dur a terme a finals de març una operació logística per traslladar cinc avions carregats d’iPhones i altres dispositius de la marca des de l'Índia fins als Estats Units. Segons el mitjà, l’estratègia d’Apple és eludir els efectes d’aquests aranzels i protegir-se de l'increment de les despeses durant un temps, fins que es facin nous enviaments sota les noves condicions aranzelàries. Aquest moviment és part d’una anàlisi més àmplia que la companyia està duent a terme per avaluar com les diferents estructures aranzelàries en ubicacions de fabricació afectaran la seva cadena de subministrament.
Apple ven més de 220 milions d'iPhone cada any
Apple ven més de 220 milions d'iPhone cada any, sent els Estats Units, la Xina i Europa els seus principals mercats. Tot i que Apple encara no s'ha pronunciat, Times of India assenyala que el gegant tecnològic no té plans d'augmentar els preus de venda al públic a cap part del món. Per contra, un informe de Wall Street Journal suggereix que la companyia està intensificant els esforços per exportar més dispositius des de l'Índia fins als EUA com a mesura per "mitigar els efectes dels aranzels sobre els productes asiàtics imposats per l'administració Trump".
Aquest dimarts, el president dels EUA va assegurar estar "negociant amb molts països" de cara a un acord comercial, afegint que la Xina també busca arribar a un pacte, tot i que "no sap com començar-lo". "La "finestreta única" és un procés bonic i eficient. La Xina també vol arribar a un acord, però no sap com iniciar-lo. Esperem la seva trucada. Succeirà!", va agregar.