"Un preu simbòlic de 5 euros". La ministra de Cultura de França, Rachida Dati, pretén que l'entrada a Notre Dame (la catedral de París) deixi de ser gratuïta per als turistes, de tal manera que els qui vulguin accedir a l'interior abonin una "tarifa simbòlica" de cinc euros, ha assenyalat en una entrevista al diari Le Figaro. De moment, el web de la catedral no recull l'obligació de pagar per poder visitar l'església. Sí que demana un donatiu i cobra per certs serveis. En concret:
- Guia del visitant (10 euros): Disponible en francès, anglès i espanyol que expica detalls de la història i arquitectura i Notre Dame.
- Guia del pelegrí (5 euros): El web del monument defineix la guia com perfecta per acompanyar els moment de pregària a la catedral.
La responsable de la cultura gal·la ha explicat que aquesta taxa permetria recaptar uns 75 milions d'euros a prou any dins de les idees que es remenen per a l'emblemàtic temple després de la reobertura aquest diumenge 8 de desembre el devastador incendi que deixo perplex a mig món. La presidenta de la regió metropolitana de París, Valérie Pecresse, va considerar una "molt bona idea", si bé va plantejar limitar el pagament a "turistes" i no als "fidels" que van a resar, la qual cosa va portar a Dati a matisar en xarxes socials que "els oficis han per descomptat de continuar sent d'accés lliure i gratuït", informa EP.
700 milions
Notre Dame ha reobert aquest diumenge després de cinc anys d'obres de renovació pel foc d'abril de 2019 que va fer considerablement malbé un dels monuments més emblemàtics a nivell mundial i símbol de París. al voltant de 250 empreses i centenars d'experts s'han mobilitzat per tirar endavant un procés de restauració que ha costat uns 700 milions d'euros destinats a la que ja ha estat denominada com "l'obra del segle".
Abans de l'incendi, Notre Dame va ser el monument més visitat de França amb 14 milions de visitants el 2018 i un dels primers del món. Segons l'Organització Mundial de Turisme (OMT), aquesta catedral liderava les visites mundials per davant d'altres com la Gran Muralla Xinesa (9 milions de turistes), l'Opera de Sidney (7,5 milions), la Torre Eiffel (7 milions), el Lincoln Memorial de Washington (6 milions) o el Colosseu de Roma (5 milions).
Obertura solemne
En concret, el dia previ a la inauguració, aquest dissabte 7 de desembre, es va celebrar un acte cerimonial a la catedral, presidit per l'arquebisbe de París, en presència del president francès, Emmanuel Macron, que es va dirigir a un gran nombre de caps d'Estat i de Govern, funcionaris, mecenes, convidats conjuntament per l'Estat i la diòcesi, entre altres.
Després, aquest 8 de desembre començarà una reobertura de vuit dies de la catedral, permetent l'accés als fidels de París i visitants. Finalment, Notre Dame tornarà a la normalitat a partir del 16 de desembre. Segons un comunicat del monument, prop de 40.000 pelegrins, entre ells 8.000 escolars, ja s'han inscrit en el servei de peregrinació de la catedral.
Per la seva part, la inscripció de grups culturals començarà el març de 2025 en una plataforma per coordinar les entrades de grups, que seran rebuts a la catedral a partir del 9 de juny del proper any.
Des de la seva reobertura aquest diumenge, els visitants s'han d'inscriure gratuïtament en una plataforma 'online' a fi de limitar el temps d'espera a l'entrada de la catedral. A començaments d'aquest mes de desembre s'ha llançat una aplicació mòbil. També es poden fer reserves en el lloc web de Notre Dame de París i a les xarxes socials amb la possibilitat de triar franges horàries de visita per a la vigília, el dia anterior o el mateix dia.