La candidatura independentista Eines de País, un pas més que es presenta a les eleccions a la Cambra de Comerç ha instat a la llista alternativa, que probablement liderarà Josep Santacreu, exconseller delegat de DKV Seguros, a obrir un debat “territorial i sectorial” sobre el model de governança de la cambra de Barcelona. Antoni Fitó, membre d’Eines de País i actual vicepresident de la Cambra de Comerç, ha assegurat que donar a conèixer els programes electorals contribuirà a fomentar la participació en els comicis per escollir el president de la institució per als pròxims quatre anys. Fitó ha deixat clar que no es tracta d'un cara a cara entre presidenciables perquè Eines de País és una candidatura oberta i perquè qualsevol dels 112 electors que es presenten a sufragi i els sis que ho fan per les patronals opten a la presidència.
L'actual presidenta de la Cambra, Mònica Roca, amb Antoni Fitó i altres membres de la seva candidatura que aspiren a revalidar el seu mandat al capdavant de la institució han presentat aquest divendres les línies bàsiques del seu programa electoral. A l'espera que dilluns vinent, amb el mateix propòsit d'assolir la presidència, es doni a conèixer la composició d'una llista alternativa, probablement liderada per Santacreu, la candidatura independentista fa una crida al debat a tots electors que es presentin a qualsevol de les 52 vocalies que donen dret a tenir veu i vot al ple de la cambra de Barcelona. Fitó ha dit que Eines de País "no se sent còmode ni incòmode" amb l'anomenat establishment que es dona per fer que ha impulsat la candidatura alternativa. Ha deixat clar que no se l'ha d'equiparar a la gran empresa i que, en qualsevol cas, no van contra ningú. En aquest sentit, la llista independentista reitera que la Cambra està oberta a totes les sensibilitats i a tota classe d'empresa, independentment de la seva dimensió: "necessitem autònoms, microempreses, pimes, gran empresa, cooperatives, al teixit social, creiem en tots ells i treballarem per a tots", han assegurat.
Eines de País, un pas més admet obertament que compta amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) perquè s'impliqui "fins on ells considerin necessari perquè són un bon instrument per mobilitzar a les empreses", segons Fitó, que també ha dit que "buscaran el màxim d'afinitats possibles entre les institucions", però ha deixat clar que "no demanen el suport implícit de cap partit polític". Tot el contrari, creuen que "és una equivocació" pretendre fer política a través de la Cambra. El que fa Eines de País, segons els membres de la candidatura, són "polítiques econòmiques per fer créixer el país" i admeten que amb un objectiu: tenir un Estat propi.
En un repàs dels eixos que centrarien un nou mandat d'Eines de País, amb què "cal consolidar el projecte d'obertura de la Cambra de manera transversal a totes les empreses i el territori", Fitó ha esmentat la sostenibilitat, digitalització, cohesió del territori, internacionalització, competitivitat i foment del talent. La candidatura posa especial èmfasi en la creació de la Sindicatura empresarial, una eina en la qual han començat a treballar en aquest mandat i que s'hauria d'executar en el següent, per contribuir a millorar la relació de les empreses amb l'administració, des del punt de vista de reduir la burocràcia i d'establir ponts de mediació per resoldre problemes.