Moltes han estat les especulacions en les últimes setmanes respecte al comportament de l'economia espanyola en el tercer trimestre. Algunes veus, inclosa la de l'AIReF (Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal), van lliscar que el PIB entraria en terreny negatiu; des del Ministeri d'Assumptes Econòmics, en canvi, s'ha defensat que seguiria en positiu, fins i tot reconeixent un descens de l'activitat. Finalment, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha revelat la incògnita: el PIB ha crescut un 0,2% en el tercer trimestre de 2022, molt lluny de l'1,5% del segon trimestre, encara que per sobre del primer trimestre quan l'economia va caure dues dècimes. Tanmateix, es tracta de la dada avançada que pot ser revisada. De fet, la dada avançada del primer trimestre va comptabilitzar un creixement de dues dècimes, que uns mesos després es va convertir en un descens de dues dècimes.
De moment, la principal causa del descens de l'activitat econòmica ve de fora i no de dins, ja que les exportacions han caigut en picat en el tercer trimestre, amb un creixement de l'1,3%, lluny de trimestres anteriors (4,9% en el segon o 5,2% el primer). Dins de les fronteres, la demanda nacional continua donant mostres de fortalesa, perquè creix un 1,1% en comparació amb el trimestre anterior, encara que no ha de perdre de vista que són els mesos d'estiu. I dins de les compres nacionals, estén en alça el consum de les cases, que també creixen un 1,1%, i fins i tot la inversió de les empreses que augmenta un 1,4%.
Dades superiors als dels dos anteriors trimestres. Així, el consum de les llars va augmentar un 1,2% en el segon trimestre, però va caure un 1,2% en el primer o per Nadal de l'any passat l'increment va ser un discret 0,3%. En el cas de la formació bruta de capital (inversió de les empreses), l'1,4% d'aquest trimestre es col·loca per sobre de l'augment del 0,8% del segon trimestre i l'espectacular descens del 5% del primer trimestre de l'any.
Dins dels límits, la demanda nacional continua donant mostres de fortalesa, ja que creix un 1,1% en comparació amb el trimestre anterior, encara que no ha de perdre de vista que són els mesos d'estiu. I dins de les compres nacionals, trobem en alça el consum de les cases, que també creixen un 1,1%, i fins i tot la inversió de les empreses que augmenta un 1,4%. Dades superiors als dels dos anteriors trimestres. Així, el consum de les cases va augmentar un 1,2% en el segon trimestre, però va caure un 1,2% en el primer o a Nadal de l'any passat, només es va incrementar un discret 0,3%.
Inversió de les empreses
En el cas de la formació bruta de capital (inversió de les empreses), l'1,4% d'aquest trimestre es col·loca per sobre de l'augment del 0,8% del segon trimestre i l'espectacular descens del 5% del primer trimestre de l'any. El dinamisme mostrat en la demanda interna explica, en part, que les importacions hagin crescut com a més força (3,7%) que les exportacions (1,3%). Tanmateix, el fort increment dels preus del gas i el petroli pot influir en la pujada de les importacions espanyoles.
Però les exportacions no són les úniques culpables que l'activitat espanyola hagi patit una frenada, que no un retrocés respecte al trimestre anterior. L'estadística de Comptabilitat Nacional Trimestral de l'INE apunta a un deteriorament en la compra d'habitatges i altres edificis i construccions. Si s'analitza des del punt de vista de la demanda, la inversió en habitatges i altres edificis ha patit un retrocés d'una dècima respecte al segon trimestre, especialment rellevant si es té en compte que va créixer un 6,5% en el segon semestre, encara que es va mantenir a zero en el primer d'aquest any i registra descensos en el tercer i quart trimestre de l'any passat. El que denota una gran volatilitat.
Pel vessant de l'oferta, tant la construcció com el sector mostren baixen en la seva activitat respecte al trimestre anterior. Encara que podria explicar-se en part pels mesos d'estiu. En aquest tercer trimestre, tant l'activitat en construcció com la immobiliària, mesurades per l'INE, descendeixen una dècima. Més preocupant en immobiliari, ja que suma ja dos trimestres de descens, mentre que la construcció va pujar un 2,5% en el trimestre anterior.
Un any enrere
Si es comparen les dades de Comptabilitat Nacional del tercer trimestre d'aquest any amb el de l'any passat, l'economia, encara que arrossega els bons resultats dels mesos anteriors, pateix un fort descens: creix al 3,8% quan el segon trimestre registrava un 6,8%. No obstant això, deixant al marge els anys 2020 i 2019, especialment complexos per la Covid, 3,8% suposa una gran fortalesa si es compara amb anys anteriors. És necessari remuntar-se al tercer trimestre de 2016 per trobar un augment del PIB superior, en concret un 4,2%.