El multimilionari Elon Musk, propietari d'empreses com SpaceX, Tesla i X, va treballar de forma il·legal als Estats Units a l'inici de la seva carrera empresarial després d'abandonar un programa d'estudis de postgrau a Califòrnia, segons antics socis, documents judicials i arxius empresarials a què ha tingut accés The Washington Post. La revelació pren importància a les portes de les eleccions dels Estats Units que se celebraran el pròxim 5 de novembre, ja que Musk s'ha convertit en un dels donants més grans i partidaris de l'expresident republicà i actual candidat Donald Trump, donant suport a la seva retòrica contra la immigració irregular.

En els últims mesos, Elon Musk ha amplificat les teories falses de Donald Trump sobre migrants indocumentats, acusant-los de destruir el país i difonent aquestes opinions entre els seus més de 200 milions de seguidors a X, plataforma que va adquirir fa dos anys i va rebatejar perquè passés a dir-se X, en comptes de Twitter.

Musk hauria d'haver abandonat els EUA conforme a la legislació

Segons revela The Washington Post, Musk no tenia el dret legal a treballar mentre construïa Zip2, l'empresa que va vendre per uns 300 milions de dòlars l'any 1999, i que va ser el seu trampolí cap a Tesla i altres companyies que l'han convertit en una de les persones més riques del món, segons la revista Forbes.

Cal recordar que Elon Musk va arribar a Palo Alto el 1995 per cursar un programa de postgrau a la Universitat de Stanford, però mai no es va matricular, dedicant-se al seu lloc a les seves aventures empresarials. Això, segons experts legals consultats pel Post, el va deixar sense una base legal per romandre al país, ja que com que no es va inscriure a la universitat, hauria d'haver abandonat els Estats Units conforme a les lleis d'immigració de l'època. En qualsevol cas, no se li hauria permès treballar seguint el reglament dels Estats Units d'aquell moment.

El magnat mai no ha reconegut els fets

Segons va indicar a The Washington Post Leon Fresco, exadvocat del Departament de Justícia, els estudiants estrangers que arriben als Estats Units amb un visat d'estudiant no poden abandonar els seus estudis per fundar una empresa, fins i tot si en aquell moment no estan rebent pagaments immediats. L'empresari mai no ha reconegut públicament haver treballat sense estatus legal. En una entrevista el 2013, va fer broma dient que es trobava en una "zona grisa" al principi de la seva carrera i, el 2020, va afirmar que tenia un "visat de feina estudiantil" després de deixar els seus estudis a la Universitat de Stanford.

"Era legalment allà, però se suposava que havia de fer feines relacionades amb els estudis", va declarar Musk en un pòdcast el 2020. Ni Elon Musk, ni el seu advocat Alex Spiro, ni el responsable de l'oficina familiar de Musk no han respost a les sol·licituds del The Washington Post per obtenir una resposta a aquestes revelacions.