La Reserva Federal (Fed) compta amb una nova opinió sobre el que hauria de fer en la pròxima reunió de tipus d'interès, la qual comença aquest dimarts i finalitza demà, dimecres 22 de març. Elon Musk, propietari de Twitter i de Tesla, creu que l'organisme liderat per Jerome Powell hauria de baixar els tipus d'interès un 0,50% en la cita monetària de març, després de veure com ha evolucionat el mercat financer en els últims dies després de les fallides de tres bancs als Estats Units i la caiguda de Credit Suisse.
Malgrat que en els últims dies s'ha parlat de la possibilitat que la Fed no elevi els tipus d'interès en la reunió de març per alleujar les tensions dels mercats financers, ha estat Musk el que, a través de Twitter, ha respost a Bill Ackman, CEO de Pershing Square Capital, indicant que la "la Fed ha de baixar els tipus almenys 50 punts bàsics aquest dimecres". Ackman ha incidit en la idea que la Reserva Federal hauria d'interrompre les pujades de tipus a causa de la inestabilitat viscuda als mercats financers després de la fallida de SVB, de Signature i amb la caiguda de First Republic Bank.
Fed needs to drop the rate by at least 50bps on Wednesday
— Elon Musk (@elonmusk) March 21, 2023
Al seu torn, l'inversor ha parlat de la "desaparició" de Credit Suisse i de la reducció a zero dels seus tenidors de bons subordineu-vos, com un altre dels factors que la Fed hauria de tenir en compte a l'hora de variar la política monetària dels Estats Units. Malgrat que, de moment, es desconeix l'abast la nova pujada de tipus (sí que és que n'hi hagués), tant Ackman com Musk han ofert les seves opinions sobre la nova variació monetària de la Reserva Federal, ajustant-la a la situació actual del mercat.
Elon Musk demana que els tipus tornin als nivells del desembre passat
Malgrat que el CEO de Pershing Square Capital ha ofert un missatge més ampli analitzant la situació de First Republic i del sentiment inversor actual, ha estat l'opinió d'Elon Musk la que ha sorprès el mercat. Per al propietari de Tesla, la Fed hauria de baixar els tipus d'interès en 50 punts bàsics, reduint-los per sota de la taxa vista el desembre passat, quan aquests estaven sobre el 4,25%.
El que Musk demana no és cap altra cosa que la Reserva Federal se surti del seu full de ruta per placar la inflació, que, de cara a Powell, segueix en uns nivells elevats als Estats Units. Fins abans de la fallida de Silicon Valley Bank, el president de la institució amb seu a Washington D.C. entenia que havien de continuar elevant les taxes d'interès, ja que el mercat laboral continuava sent sòlid. A més d'això, la Fed no ha deixat passar per alt que s'estan veient símptomes d'una caiguda de l'IPC.
La fallida de SVB ha canviat tot
Malgrat això, la caiguda de SVB i el caos bancari que ha originat ha posat en un compromís a la institució monetària que es debat entre continuar elevant les taxes a un ritme inferior o, mantenir els nivells actuals i reprendre la marxa en la reunió del pròxim 2-3 de maig. De moment, i a falta de la nova variació monetària, els tipus d'interès es mantenen sobre el 4,50%, els més elevats des d'octubre de 2007.
És evident que el terratrèmol bancari internacional ha canviat la visió sobre els tipus d'interès. Malgrat que la Fed mantenia un discurs hawkish, cada vegada són més els experts i inversors que veuen convenient una aturada de les pujades de tipus per alleujar al mercat de la situació actual. Encara que en la jornada d'aquest dimarts, Wall Street camina amb alces, la incertesa encara copa els mercats de valors.
Ackman creu que "la inflació continua sent un problema i la Reserva Federal ha de continuar mostrant determinació. Powell pot fer això fent una pausa i deixant molt clar que es tracta d'una pausa temporal perquè es pugui avaluar l'impacte dels esdeveniments recents", incidint en les fallides de Silicon Valley Bank, Signature Bank i la caiguda de Credit Suisse i First Republic Bank. Musk ha volgut ser més taxatiu i, per a ell, el que la Fed necessita no només és interrompre les alces de tipus, sinó reduir-los.
Cal veure quin és el moviment que duu a terme la Reserva Federal dels Estats Units. Malgrat que la situació s'ha anat relaxant amb el pas dels dies, és evident que la incertesa i els dubtes encara nien als mercats de valors internacionals. De moment, als Estats Units s'està rescatant i enfortint els requisits de la banca mitjana perquè no torni a ocórrer el mateix en un futur.