Els secretaris generals de UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, han apressat aquest Primer de maig a la patronal CEOE a tancar un acord salarial o altrament, han advertit, hi haurà vagues i mobilitzacions. "O hi ha acord de salaris o els sindicats ens posarem a organitzar, no convocar, jornades de mobilització a la tardor," ha advertit el secretari general de CCOO, en una roda de premsa prèvia a la manifestació del Primero de maig a Madrid.

Sordo ha avançat que aquestes mobilitzacions, de caràcter general, "prendran forma de vaga" en aquells sectors amb els convenis col·lectius "bloquejats". "La CEOE ha de saber que el temps s'escurça; o hi ha acord o hi haurà conflicte", ha advertit Álvarez, que ha afegit que el conflicte "se sap com comença, però no com acaba".

Així mateix, el líder ugetista ha insistit que aquest Primer de maig ha de servir per "consolidar conquestes com la reforma laboral o la de pensions". "CEOE ha d'optar si vol una negociació col·lectiva àgil, amb pujades salarials importants (...) o si prefereix fer-ho des del conflicte", ha conclòs Sord, mentre Álvarez ha apuntat que si la patronal valora la pau social, ha de ser conscient que aquesta "requereix un esforç" per la part empresarial.

Sota el lema "Pujar salaris, baixar preus, repartir beneficis", UGT i CCOO han posat aquest any en el centre la necessitat d'incrementar els sous davant d'una escalada de preus després de la qual assenyalen "a l'excés de beneficis empresarials".

Les líders de CCOO i UGT a Madrid, Paloma López i Marina Prieto, han criticat en la seva intervenció la desigualtat que pateix Madrid i han demanat als madrilenys que en els pròxims comicis apostin pel públic i per una fiscalitat "més justa".

70 manifestacions i sis ministres

D'altra banda, fins a sis ministres del Govern tenen previst assistir aquest dilluns a diferents manifestacions organitzades per CCOO i UGT, sota el lema 'Pujar salaris, baixar preus, repartir beneficis'. A la manifestació de Madrid acudiran la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz; la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero; el ministre de Consum, Alberto Garzón, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero.

Díaz i Garzón repeteixen per segon any consecutiu en la marxa de Madrid, que s'iniciarà a les 12.00 hores des de Gran Via i acabarà a la Plaça d'Espanya. L'any passat van ser presents també la portaveu del Govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, que aquest any assisteix a la convocatòria a Puertollano i la ministra d'educació, Pilar Alegría.

El sisè ministre del Govern que acudirà a una manifestació pel Primero de maig serà el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, que assistirà a la convocatòria dels sindicats a Barcelona.

Els sindicats han convocat manifestacions a més de 70 ciutats d'Espanya, en un context de tensió amb la patronal per l'estancament de la negociació del V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva. El secretari de UGT, Pepe Álvarez, UGT va puntualitzar la setmana passada, en la roda de premsa de presentació de l'acte, que la convocatòria de tantes manifestacions al país és "una dada significativa de la importància" que els sindicats donen a aquesta data "reivindicativa".