Els 2,5 milions de treballadors que cobren el salari mínim interprofessional (SMI) rebran en la pròxima nòmina de febrer l'augment del 5% pactat entre els sindicats i el Govern, amb l'oposició de la patronal CEOE. A més, al febrer rebran l'endarreriment de gener, ja que la mesura tindrà caràcter retroactiu des de l'1 de gener. La pujada estava pendent que el Consell de Ministres la donés el vistiplau, un tràmit legal que ha retardat el cobrament de la pujada en les nòmines de gener. No obstant això, moltes empreses amb treballadors que cobren el salari mitjà interprofessional han efectuat la pujada al gener.
Però ja és segur que no hi haurà més endarreriments, ja que el president de Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat aquest dissabte que el Consell de Ministres de dimarts vinent aprovarà la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 1.134 euros al mes. "Això és, companys i companyes, la política, el que fem els socialistes, transformar la realitat de la ciutadania i governar per a la majoria social del nostre país," ha destacat Sánchez en un acte electoral a Ourense al qual han assistit més de mil persones per donar suport al candidat del PSdeG a la Presidència de la Xunta, José Ramón Gómez Besteiro. La pujada de l'SMI el 5 %, que suposa 54 euros més al mes per 14 pagues, fins als 1.134 euros bruts en 14 pagues davant els 1.080 euros actuals, suposa una ampliació de l'"escut social" i és una altra mostra més que "Espanya va en la bona direcció", ha abundat Sánchez.
Acord amb els sindicats
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i els secretaris generals de CC.OO., Unai Sordo, i de UGT, Pepe Álvarez, van tancar un acord per apujar aquest any el salari mínim el 5%, la qual cosa ha permès guanyar poder adquisitiu a aquest col·lectiu, ja que l'any passat la inflació mitjana es va situar en el 3,6%, encara que la interanual va tancar en el 3,1%. L'any 2022, encara que es va elevar un 8% l'SMI, van perdre una mica de poder adquisitiu, ja que l'IPC mitjà d'aquell any va pujar un 8,4%, encara que van ser els assalariats amb més pujada, ja que aquell any, les pujades en conveni col·lectiu es van quedar per sota del 4%. Tant Govern com sindicats van intentar que la CEOE s'afegís a l'acord, a canvi de reduir la pujada del 5% al 4%, i van advertir la patronal, a través dels mitjans de comunicació uns dies abans, que quedar-se fora suposaria un cost més gran per a les empreses.
L'últim Consell de Ministres de 2023 (27 de desembre) va acordar la pròrroga de l'SMI de 2023, fixat en 1.080 euros bruts mensuals en 14 pagues (15.120 euros bruts anuals), fins a l'aprovació de la nova pujada. Uns dies després, el Govern va acordar l'increment del 5% de l'SMI, després de consultar prèviament als agents socials segons s'estableix a l'article 27 de l'Estatut dels Treballadors, assenyalen des de La Moncloa, però només va rebre el vistiplau dels sindicats i l'oposició dels empresaris. El 5% suposa que aquests treballadors cobraran 54 euros mensuals en 14 pagues, és a dir, un total de 756 euros anuals. Posteriorment, la pujada de l'SMI es va sotmetre a la preceptiva tramitació amb la publicació a Audiència i Informació Pública, per poder ser aprovat en Consell de Ministres, cosa que succeirà aquest dimarts.
Salari brut
El Salari Mínim Interprofessional es refereix al salari brut dels treballadors, per la qual cosa els 1.134 euros mensuals en 14 pagues representen el total de meritacions de la nòmina, i en cas d'estar prorratejades les pagues extres, seran 1.323 euros mensuals en 12 pagues. Tanmateix, per evitar que la pujada dels ingressos impliqui un cost fiscal, el Ministeri d'Hisenda ha decidit, com ja fes el passat 2023, elevar el mínim exempt per a la declaració de la Renda fins a 15.877, un euro més que el salari mínim interprofessional. El que no vol dir, que no puguin fer la declaració de la renda, perquè podria sortir-los a tornar. D'aquesta manera, malgrat que es tracta d'un salari brut, el net no es veurà tan minvat, encara que es redueix perquè hauran de pagar alguna cosa més per les cotitzacions socials, que són un percentatge del salari brut. No obstant això, aquells treballadors a temps parcial amb el salari mínim, es quedaran per sota dels 15.877 euros anuals, i són un de cada tres.