Era, sense cap dubte, la crònica d'una morta anunciada: els empresaris no se sumaran a un acord per reduir la jornada laboral legal des de les 40 hores setmanals que estableix l'Estatut dels Treballadors a 37,5 hores compromès en el programa de Govern firmat entre el PSOE i Sumar. El Comitè Executiu extraordinari de CEOE, reunit aquest dimarts 5 de novembre, ha rebutjat per unanimitat la proposta del Ministeri de Treball de reducció legal de la jornada laboral, segons un comunicat fet públic per la patronal aquest dimarts. Treball i els sindicats han advertit que moltes de les propostes realitzades a la CEOE no s'aprovaran si la patronal no s'afegeix a l'acord.

"Després d'haver-se centrat de forma prioritària en com col·laborar a través de les empreses i el diàleg social en el suport humà i econòmic a les víctimes de la DANA, el Comitè Executiu ha abordat la proposta normativa del Govern, atès el límit temporal establert pel Ministeri a la taula de negociació", assenyala.

Les patronals CEOE i Cepyme argumenten la seva posició, "presa des de la responsabilitat", en el qual "modificar per llei qüestions que són matèria pròpia dels convenis col·lectius, com la reducció de jornada, que s'estan pactant de forma bilateral als convenis, suposa una intromissió en l'autonomia de la negociació col·lectiva", consagrada a l'article 37.1 de la Constitució [La llei garantirà el dret a la negociació col·lectiva laboral entre els representants dels treballadors i empresaris, així com la força vinculant dels convenis], matisa el comunicat de la patronal. Una posició que han reiterat des del principi de la negociació, una línia vermella difícil de superar, ja que tant els sindicats com el Ministeri de Treball que dirigeix Yolanda Díaz han mantingut la necessitat de la reducció legal, en definitiva, l'objectiu últim de la proposta del govern espanyol.

Empreses en perill

Els empresaris entenen que l'aprovació de la modificació de la jornada legal per llei debilita el marc de negociació col·lectiva que ha estat fonamental per mantenir la pau social durant els últims 40 anys. A més, defensen que aboca moltes empreses, especialment a pimes i autònoms, a una reorganització forçada que posarà al límit la seva capacitat d'organització interna i la seva supervivència.

CEOE i Cepyme "volen deixar clar" que difícilment s'incrementarà la productivitat a partir de la reducció de jornada en un teixit productiu compost en al voltant d'un 98% per pimes i autònoms, i on els sectors amb més aportació al PIB estan vinculats, entre d'altres, als serveis o el turisme.

D'altra banda, assenyala el comunicat, adoptar mesures com aquesta, amb caràcter general, té poc sentit si es té en compte les enormes diferències existents entre els diferents sectors econòmics i entre comunitats autònomes.

Ajuts a la pimes

El govern espanyol i els sindicats han proposat ajuts, mitjançant bonificacions a la Seguretat Social, per a les pimes, les més sensibles a l'increment de la jornada laboral, ja que els seus horaris són més intensos que a la gran empresa i l'administració pública. A més han proposat el Pla 375, que inclou formació per als gestors d'aquestes empreses, per ajudar-los a gestionar millor el canvi d'organització que implica el canvi abrupte de la jornada laboral i augmentar la productivitat.