El Govern ha buscat, per segon any consecutiu, un acord amb els agents socials de cara als Pressupostos del 2024. Els comptes de al Generalitat per a l’any que ve encara no estan redactats, ni tenen els suports garantits, però Pere Aragonès vol comptar amb la participació dels empresaris i els sindicats, el que li dona suport social de cara a buscar la majoria parlamentària. I ja té la foto, a canvi de més ajudes a empreses i famílies.

Aragonès, acompanyat de la consellera d’Economia, Natàlia Mas, del d’Empresa, Roger Torrent, i de la de presidència, Laura Vilagrà, van signar l’acord del Consell de Diàleg Social amb els presidents de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i Pimec, Antoni Cañete, i els secretaris generals de CCOO, Javier Pacheco, i de la UGT, Camil Ros. El document, consensuat per patronals i sindicats, estableix una sèrie de mesures per a què quedin recollides als Pressupostos de la Generalitat del 2024.

Reunió del Consell del Diàleg Social d'aquest divendres. Foto: Gencat

En aquest acord, les tres parts han pactat ajudes a empreses, aturats, famílies i formació i educació. Per una banda, el Govern d’ERC s’ha compromès a executar tots els imports consignats al Pacte Nacional per a la Indústria per al 2024, que són 638 milions d’euros. A més, s’incrementarà la dotació de suport a la internacionalització de l’economia fins als 25 milions. Pel que fa als aturats, es contractaran 230 nous orientadors per millorar les polítiques d’ocupació.

En formació, es destinaran 20 milions a inversions en centres de FP, “amb l’objectiu de tenir creats 40 centres propis de Formació Professional Integrada en el curs 2024-2025”. Per reduir encara més les ràtios d’alumnes al sistema públic d’educació el proper curs, s’hi invertiran 34,2 milions més.

L’acord de patronals i sindicats amb el Govern també preveu un nou increment de la Renda de Suficiència de Catalunya, que pujarà un 8%, fins els 639,2 euros al mes i 8.949 euros anuals. Està previst que al primer trimestre del 2024, les tres parts pactin una metodologia per incrementar automàticament aquesta renda cada any, cosa que evitaria que es repetissin situacions passades, com que estigués deu anys sense revaloritzar-se.

Govern i agents socials celebren l'acord

Pere Aragonès ha posat en valor l’acord: “L’aval dels sindicats i les patronals a les mesures que s’inclouen en aquest acord és molt important”, ha assegurat durant l’acte de signatura, ja que representen als treballadors i els empresaris, el que comporta el “compromís d’una part molt important del país”.

Els agents socials han celebrat l’acord. Antoni Cañete, president de Pimec, ha instat la resta d’agents socials a seguir treballant en la “governança col·legiada” i ha demanat als grups parlamentaris que s’arremanguin i pactin els pressupostos: “Una empresa sense pressupost no funciona; un país, tampoc”. Josep Sánchez Llibre, de Foment, l’ha valorat “molt positivament” perquè representarà més recursos per tothom, i ha subratllat “l’ànima social de tots, també dels empresaris”.

Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya, ha demanat també als polítics que busquin l’acord, tal com han fet ells, que ara són “copartíceps de la proposta del Govern als grups”. Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya, ha celebrat l’acord i espera reforçar-lo cada any.