Era d'esperar que, fos quin fora el context polític que deixessin a Catalunya i Espanya, les eleccions municipals i les autonòmiques celebrades aquest diumenge serien motiu de comentari i anàlisi entre els empresaris que assisteixen a la Reunió del Cercle d'Economia. El que ningú no esperava és que fruit d'aquestes, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés aquest dilluns l'avançament de les eleccions generals, per al 23 de juliol. La notícia ha agafat per sorpresa els empresaris que han anat a la cita econòmica, poques hores després de saber-se a notícia. I donava "un toc d'emoció", com ha expressat el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola. L'opinió més coincident: "Es fan difícils els pactes", n'asseguraven uns i altres, en clara referència a la ciutat de Barcelona.
Com ja aventurava Guardiola en les paraules d'inauguració, aquest "inesperat anunci" farà que els entreactes d'aquestes jornades siguin "plens de debats" sobre els resultats dels comicis de diumenge i sobre "el perquè d'aquesta convocatòria sobtada" d'unes eleccions generals anticipades. Si més no, així ha estat en el primer descans entre dues sessions sobre temes geopolítics i la intervenció de l'Alt Representant d'Afers Exteriors i Política de Seguretat de la Unió Europea (UE), Josep Borrell. La irrupció de les generals el 23 J ha sorprès, en general, però les interpretacions eren molt variades i anaven des de considerar-ho una mesura atrevida, obligada, imposada... On sí que hi havia concordança era en el fet que ara no només es paralitza una altra vegada la política espanyola i, els més cínics deien que serà un temps per posar en pràctica les últimes lleis que ha aprovat l'executiu de Pedro Sánchez, sinó que especialment veien impacte en la formació dels governs municipals que no gaudeixen d'una majoria política. "No tindrà massa sentit tancar acords perquè ara s'obri una nova campanya electoral i tot queda condicionat", deien.
Això també inclou la governança de l'Ajuntament de Barcelona, on "està tot obert, no?", es pregunten els empresaris. Alguns apostant que imperarà un acord de les esquerres -potser eren la majoria- i d'altres veien en el guanyador de les municipals a Barcelona, Xavier Trias, al futur alcalde de la ciutat. En cap cas no hi havia declaracions contundents i qui més, qui menys, apostava per un govern de Trias sense majoria, en espera de "veure què passa amb les generals", apuntaven.
Alhora, en clau estatal, les converses anaven sobre el triomf del PP en moltes de les comunitats autònomes que diumenge van celebrar eleccions i sobre el discurs que va fer la revalidada presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Ayuso. No sense obviar l'ascens de Vox, entre altres aspectes. Veurem què opinen els empresaris quan assisteixin aquest dimarts a la segona jornada de la trobada empresarial, després d'haver-se confirmat a última hora del dilluns que el president Pedro Sánchez ha anul·lat la seva intervenció en la clausura de dimecres vinent i que serà substituït per la presidenta primera Nadia Calviño. Per al mateix dimecres al matí també està prevista l'assistència del president del PP, Alberto Núñez-Feijóo; una trobada que ara com ara es manté en l'agenda de la reunió.
També es generaven dubtes sobre el desencertat de la decisió de Pedro Sánchez perquè l'avançament electoral coincidirà amb l'arrencada de la Presidència de torn del Consell de la UE, que Espanya assumirà el pròxim 1 de juliol. L'atapeïda agenda que suposa una responsabilitat d'aquestes característiques "li impedirà dedicar-se de ple a la campanya electoral", apuntaven alguns empresaris.