La recent DANA ha deixat una xifra preliminar de pèrdues econòmiques que supera els 9.365 milions d'euros, amb la indústria com el sector més perjudicat, segons ha informat aquest dimecres la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV). Aquestes xifres, encara que "alarmants" per a la patronal, "són només una estimació inicial, ja que moltes empreses encara no han pogut valorar l'abast total dels danys i són alguns els sectors a què encara no els és possible proporcionar xifres definitives", ha puntualitzat en un comunicat. El Banc d'Espanya ha calculat que l'efecte de la DANA a la Comunitat Valenciana, suposarà dos punts del PIB espanyol, uns 2.800 milions d'euros.

L'impacte de la DANA sobre el sector primari ha estat especialment greu. Les pluges torrencials van afectar 33.728 hectàrees a nou comarques, amb greus perjudicis en cultius de cítrics, caquis, hortalisses i vivers, així com danys significatius en infraestructures agrícoles, maquinària i explotacions ramaderes. L'estimació de mal|dany que fa l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ascendeix a 1.019 milions d'euros

El sector industrial és el que ha patit "un cop més devastador", ha lamentat la CEV. La Federació Empresarial d'Agroalimentació de la Comunitat Valenciana (Fedacova) situa en més de 3.350 milions les pèrdues al seu sector. Segons la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (Femeval), les pèrdues al sector metall ascendeixen a 1.488 milions d'euros, afectant 6.150 empreses i posant en risc l'ocupació de 47.549 persones. Per la seva part, la Federació d'Empreses de la Fusta i el Moble (Fevama) estima danys per 1.300 milions d'euros, amb afectació a 1.300 empreses i 7.000 treballadors.

Altres sectors

Altres sectors com la transformació del plàstic, representat per l'Associació Valenciana d'Empresaris de Plàstics (Avep), estimen un impacte inicial de 61,7 milions d'euros, mentre que el sector químic, representat per l'Associació Química i Mediambiental del Sector Químic de la CV (Quimacova), assenyala pèrdues en instal·lacions, logística i comerç que superen els 130 milions d'euros.

Dins del sector serveis, Confecomerç xifra en més de 1.500 milions les pèrdues registrades en el sector comerç. En el cas de l'hostaleria, una primera aproximació situa en més de 300 milions les pèrdues. L'Associació de supermercats de la Comunitat Valenciana (ASUCOVA), per la seva part, les situa en 95 milions. El sector de la imatge personal (perruqueries, estètica i barberies) calcula pèrdues de 15 milions d'euros, amb més de 350 professionals afectats.

La mateixa xifra dona el sector de la formació, representat per l'Associació Empresarial de Centres de Formació de València (CECAP-CV). En tant, els forners i pastissers de la província reporten danys que ascendeixen 11 milions d'euros. La Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística (FVET) xifra en 47 milions d'euros les pèrdues calculades fins al moment. El sector del taxi, per la seva part, estima en més de 8,3 milions les pèrdues registrades, i l'Associació Empresarial de Transport de Viatgers de València (Adiva) comunica pèrdues per valor de 25 milions.

Les conseqüències econòmiques s'estenen també al turisme, on preocupa la recuperació d'esdeveniments i grups programats per als propers mesos a la ciutat de València, ha afegit la CEV. Les conseqüències sobre l'ocupació amplifiquen els danys causats. El total de ERTO registrats ascendeix als 1.870, mentre que el nombre de persones treballadores sota la cobertura d'un ERTO (ja sigui en suspensió o reducció de jornada) és de 21.295. A més, s'han registrat 23 ERO, que afecten 125 persones treballadores.