Les empreses tenen previst augmentar els seus preus en el que queda d'any per fer front al repunt de la inflació que es va produint en els últims mesos, segons recull l'Enquesta del Banc d'Espanya sobre l'Activitat Empresarial corresponent al tercer trimestre. Les empreses es queixen que aquest estiu s'han enfrontat a un repunt de la inflació i a la falta de mà d'obra. En l'anàlisi, que anticipa el comportament de l'economia en el tercer trimestre amb una reducció de l'activitat, el banc enquesta els empresaris a finals d'agost, coincidint amb fortes pujades en el preu dels carburants i l'electricitat. El treball del Banc d'Espanya, fet públic aquest dilluns, assenyala que "es detecta un lleu repunt de les expectatives d'augments dels preus de venda, que interrompen el descens observat en els trimestres passats, amb una pauta molt similar tant per a la indústria com per als serveis." No obstant això, Hisenda assenyala que els beneficis de les empreses s'han incrementat un 25% en el primer semestre, davant un 6% els salaris.
Així, segons l'enquesta realitzada a més de 15.000 societats, un 26,4% de les empreses declara haver apujat els seus preus entre juliol i agost i, quant a les perspectives dels preus de venda per a aquesta tardor, "s'espera un lleu repunt addicional", assenyala el Banc d'Espanya. Respecte a la pujada de costos, el Departament d'Anàlisi de l'entitat conclou que els resultats de l'enquesta mostren que la "disminució de les pressions inflacionistes iniciada a finals de l'any passat s'hauria interromput en el tercer trimestre de l'any. En concret, l'indicador que mesura l'evolució dels costos de les empreses ha despuntat en aquest període després dels descensos observats en els tres trimestres anteriors".
Més de la meitat de les empreses, el 58,4%; declara haver experimentat un increment addicional dels preus dels seus consums en el tercer trimestre, un procés inflacionista que, segons l'opinió de les empreses enquestades pel Banc d'Espanya, s'estendria al quart trimestre -octubre a desembre-, període per al qual les societats enquestades anticipen que continuarà la inflació a l'alça. Quan es pregunta a les empreses per les seves perspectives a un any vista, els enquestats esperen que "el repunt recent en els costos dels inputs es traslladi parcialment als seus preus de venda". En concret, el 64,9% de les societats esperen que, d'aquí a un any, els seus costos siguin superiors als actuals.
Costos laborals i energètics
Per sectors, el repunt és similar en la indústria i els serveis, mantenint-se més elevades les expectatives d'augments al sector terciari, com es va observant en els trimestres anteriors. De forma més atenuada, es detecta "un lleu repunt de les expectatives d'augments dels preus de venda", que interrompen el descens dels trimestres passats, amb una pauta molt similar tant per a la indústria com per als serveis.
Respecte als costos laborals, el 70,8% de les societats esperen que es produeixin creixements, uns 6 punts percentuals (pp) més que en el segon trimestre. L'augment és més acusat en les branques de serveis. Tanta o més preocupació es detecta per un repunt dels preus energètics, ja que el percentatge d'empreses que declaren un impacte negatiu de l'encariment d'aquest factor productiu augmenta fins i tot 65%, 9 pp més que fa tres mesos, després del descens produït en la primera part de l'any. Per branques productives, l'augment de la incidència negativa és generalitzat, però s'ha observat de manera una mica més intensa en el transport i l'hostaleria.
Falta de mà d'obra
Al costat de l'increment dels costos, les empreses continuen queixant-se de la disponibilitat de mà d'obra i el 39% dels enquestats assenyala tenir problemes per cobrir les seves vacants, gairebé 5 pp més que fa tres mesos. Per sectors d'activitat, els problemes continuen sent especialment pronunciats en l'hostaleria i la construcció, on més del 50% de les empreses declara que s'estan veient afectades.
Entre les empreses que denuncien patir els efectes de l'escassetat de personal, el 40% ha hagut de reduir les contractacions previstes, amb una incidència una mica més acusada en les empreses més gran, i un 38% declara que aquestes dificultats estan tenint un impacte a l'alça sobre els seus costos salarials. D'altra banda, entorn d'un terç de les afectades reporta efectes negatius sobre els seus nivells de producció o de vendes. Amb menys intensitat, les companyies apunten a un impacte negatiu sobre les decisions d'inversió, sobretot en el cas de les empreses més petites. Finalment, les dificultats per trobar nous treballadors haurien portat el 16,1% de les empreses a reduir els seus acomiadaments, segons l'enquesta del Banc d'Espanya.