Les empreses catalanes han captat 22 milions d’euros de la segona convocatòria de fons europeus Next Generation per a la digitalització del sector turístic. La xifra suposa un 32% del total dels fons assignats a l’Estat espanyol, que era de 69,5 milions d'euros, segons els càlculs que ha publicat ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Treball. En total, han obtingut fons 115 companyies catalanes, el 46% de les quals són del Barcelonès, seguides de les del Vallès Occidental (12%), les del Gironès (6%), el Garraf (6%), el Maresme (4%) i Osona (4%).

L’objectiu de la convocatòria és impulsar la digitalització de les empreses del sector turístic mitjançant la implantació de projectes tecnològics singulars i transformadors, amb una clara orientació a l'usuari final. Entre d’altres, es preveuen millores en digitalització aplicables a la gestió, promoció, posada en valor i difusió per a destinacions i sector turístic.

Accés als ajuts Next Generation

Des de l’obertura de l’oficina d’ACCIÓ dedicada als fons Next Generation, el novembre del 2021, més de 2.300 empreses s’han assessorat a través de l’agència per accedir a aquests diners europeus. De fet, gairebé una de cada quatre empreses catalanes (22%) que han accedit a aquests fons han passat per l’oficina. A més, nou de cada 10 empreses que han accedit als seus serveis s’han acabat presentant a més convocatòries de les que inicialment tenien previstes.

Repartiment dels fons a Espanya

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat, amb 8.075 milions d’euros. Aquest és el total de recursos que van arribar a Catalunya procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) fins al mes de maig de 2024, 6.113 milions dels quals ja s’han distribuït entre beneficiaris catalans, incloses empreses, corporacions locals, centres de recerca o formació, particulars i entitats sense ànim de lucre i del tercer sector, entre d’altres. Així ho va anunciar fa uns mesos Natàlia Mas, qui en aquell moment ocupava el càrrec de consellera d'Economia i Hisenda en funcions, que va destacar que "el teixit econòmic i social de Catalunya ha demostrat ser molt capaç de captar fons en igualtat de condicions, però, quan el repartiment és per decisió de l'Estat, el resultat és diferent". El govern espanyol, per tant, "penalitza Catalunya", va sentenciar.

Així, Mas va criticar que Catalunya ha aconseguit 8.075 milions d'euros dels esmentats fons fins al maig, per sobre de la resta de comunitats autònomes, malgrat que el mecanisme de repartiment del govern espanyol "penalitza" la Generalitat. Segons els càlculs de la conselleria, si la Generalitat rebés fons europeus en relació amb el seu pes poblacional, del 16%, o el seu PIB, del 19%, hauria de disposar de 600 milions i 900 milions d'euros més respectivament

La Comunitat de Madrid és la tercera comunitat autònoma que rep més fons, sumant els que aconsegueixen les empreses, amb 6.849 milions d'euros, lleugerament per sota dels que arriben a Andalusia, 6.994 milions.