Les empreses espanyoles perceben durant el primer trimestre de 2024 un descens de la facturació i "una evolució més negativa de l'activitat inversora", tot això en un context d'incertesa en la política econòmica i de creixent preocupació per les dificultats per trobar mà d'obra. Així ho indica l'enquesta del Banc d'Espanya sobre l'Activitat Empresarial (EBAE) corresponent al primer trimestre de l'any i feta pública aquest dilluns, en la que s'insisteix que l'activitat empresarial també s'està veient afectada per l'impacte de les tensions geopolítiques que tenen lloc al mar Roig.

D'acord amb aquesta enquesta trimestral, el 28,8% de les més de 6.500 empreses que van remetre les seves respostes a la consulta del Banc d'Espanya durant el mes de febrer va assegurar que les seves vendes havien caigut respecte al trimestre anterior, la qual cosa suposa 4,4 punts percentuals més que en els tres últims mesos de 2023. Per contra, el percentatge d'empreses que perceben augments en la seva facturació ha baixat sis punts respecte al trimestre anterior, fins al 22,2%, segons el Banc d'Espanya, que afegeix que les perspectives per al segon trimestre apunten a una "notable recuperació" de la facturació.

Caigudes en l'agricultura

Per branques d'activitat, l'evolució de la facturació empresarial manté una "notable heterogeneïtat", encara que els sectors on es perceben més caigudes de vendes en aquest trimestre són l'agricultura, que encadena vuit trimestres consecutius de retrocessos, i les branques de construcció i transport. Mentrestant, els serveis d'informació i comunicacions continuen exhibint un comportament molt favorable i de fet ja enllacen dotze trimestres consecutius de pujades.

Respecte a la inversió, es presenta "una evolució més negativa" respecte al trimestre anterior i també en comparació amb el que esperaven les empreses fa tres mesos per a aquest trimestre. De fet, només un 15,1% de les empreses van augmentar la seva inversió en el primer trimestre, cinc punts menys que en el trimestre anterior. Per sectors d'activitat, s'observa una pitjor evolució de la inversió en el sector primari, en el transport i la construcció.

Les empreses enquestades declaren un descens de l'ocupació per segon trimestre consecutiu i sol un 14,3% d'elles informen d'un augment, quatre punts menys que en el trimestre anterior, encara que les perspectives són més optimistes per al segon trimestre i apunten a una millora de l'ocupació. El document del Banc d'Espanya destaca la millora experimentada per l'ocupació en els serveis d'informació i comunicació, en contrast amb els retrocessos observats en el transport i l'hostaleria, mentre que el sector agrícola acumula vuit trimestres consecutius de descensos, en línia amb les caigudes declarades en la facturació.

Inflació

En relació amb l'evolució dels preus de venda, aquest trimestre s'ha observat un ascens, encara que "una cosa menor de l'esperat fa tres mesos". Així, un 36,8% de les empreses declaren haver apujat els seus preus en el trimestre, 11,3 punts percentuals més que en el trimestre anterior, i "amb més intensitat" en els serveis d'informació i comunicació, transporti, activitats administratives i de lleure. Respecte al futur, el 69,8% de les societats esperen que, d'aquí a un any, els seus costos siguin superiors als actuals, encara que sobretot en el sector industrial, ja que en serveis les empreses preveuen una certa moderació.

D'altra banda, el 74,1% de les empreses estimen que es produeixin creixements dels costos laborals, uns 3 punts més que en el quart trimestre de 2023, però s'observa un manteniment de les pressions alcistes a un any vista, tant en la indústria com en els serveis.

Falta de mà d'obra

Un dels factors que més condicionen l'activitat de les empreses és la disponibilitat de mà d'obra, una percepció compartida pel 43,8% de les companyies, 1,2 punts percentuals més que l'últim trimestre de 2023. Els problemes continuen sent especialment pronunciats en l'hostaleria, l'agricultura i la construcció, on més del 50 % de les empreses declaren estar veient-se afectats.

Les dificultats per rebre subministraments dels proveïdors habituals i un augment del cost dels "inputs" energètics són altres dels factors que afecten negativament les empreses, segons l'informe del Banc d'Espanya. Preguntades per les tensions geopolítiques al mar Roig, un 25 % de les societats declara veure's afectades per aquesta pertorbació: d'elles, més de la meitat apunten a l'augment del cost del transport com la principal via d'impacte, mentre que un terç assenyalen els retards en els lliuraments de mercaderies.