El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha acordat que si una empresa omet aportar documents vàlids sobre hores extra i nocturnes realitzades per un treballador, el que s'ha de tenir en compte per al seu abonament són els quadrants aportats per aquest.
En una sentència datada el passat 8 d'abril a què ha tingut accés Efe, la sala social desestima els recursos presentats per l'establiment d'hostaleria Ultramarinos Quintín i l'empresa Puerta d'Alcalá contra una fallada de gener de 2023 del jutjat social núm. 8 de Madrid, i ratifica que li han d'abonar 4.218 euros.
Entre les dues empreses i el treballador, primer contractat per Ultramarins Quintín i posteriorment subrogat a Porta d'Alcalá, hi havia una discrepància sobre el número hores extra i nocturnes realitzades el 2020. Per reclamar el pagament, el treballador va demanar a les empreses que aportessin els seus quadrants, així com el fitxatge de la màquina instal·lada al restaurant, però aquestes van fer cas omís i no van lliurar al jutjat les proves requerides, sense justificar per què.
Amb això n'hi ha prou per estimar provades les al·legacions de l'empleat respecte de les hores extres i nocturnes, en relació amb els períodes en què no existeixen fitxatges aportats, segons va entendre el jutjat social i ara avala el TSJ. Les empreses al·legaven que les hores d'entrada i sortida de l'empleat no són compatibles amb les que resulten del quadre de jornades disponible per als empleats via WhatsApp o als restaurants.
En els esmentats quadrants, uns dies consta la prestació de serveis per més de 8 hores (mai més de 8 hores i mitja), en d'altres no consta fitxatge a la sortida, i en d'altres consta prestació de serveis per menys de 8 hores, còmput que no concorda amb el declarat per l'empleat. Ultramarins Quintín i Porta d'Alcalá van impugnar el sostingut pel cambrer, però no van aportar cap document ni van ratificar els seus arguments, per la qual cosa aquests no tenen valor probatori.