La capacitat de competir de les empreses més petites davant les mitjanes i les grans continua minvant des de la pandèmia. Així, les vendes (en volum, ajustades dels canvis de preus) no han recuperat els nivells del 2019; en concret, en el segon trimestre del 2024 es van quedar un 0,2% per sota, mentre que les mitjanes subministren avui als seus clients un 14% més que abans del confinament, segons l'informe Cepyme sobre la situació de la pime, presentat aquest dilluns. Però, a gos flac tot són puces, ja que els menors volums de venda s'agreugen amb uns costos més grans, que en el cas de les empreses més petites han pujat un 23,3% des de 2019, davant el 19% en les mitjanes.

La patronal nacional de la petita i mitjana empresa reitera la caiguda de la productivitat —amb sis trimestres consecutius de descensos— com la debilitat més gran de les pimes. Una productivitat minvada per l'augment dels costos del 22% per sobre de 2019, entre ells, els costos laborals (4,5% interanual) agreujat per unes baixes laborals que creixen un 10% anual; un finançament més car; el problema de la morositat, i un augment de l'ocupació superior a la recuperació de les vendes. Un deteriorament de la productivitat que, segons Cepyme, "afecta al seu torn la capacitat d'invertir i, per tant, la seva competitivitat".

Per destacar un aspecte positiu, s'aprecia una lleugera millora des de començament d'any, ja que l'activitat de les petites ha pujat un 5,2% en el segon trimestre de l'any, gairebé un punt per sobre del 4,3% de les mitjanes. I són dos trimestres consecutius en els quals les petites superen les mitjanes. En conjunt, les pimes han incrementat les seves vendes nominals (en valor monetari) en el segon trimestre d'aquest any, gairebé un 5% sobre el mateix període de 2023. Però a diferència d'altres trimestres, el creixement dels ingressos es deu principalment a l'increment del volum de béns i serveis contractats i no a un augment dels preus derivat de la inflació. Ja que davant el creixement del 5% de les vendes (nominals), l'IPC va créixer gairebé la meitat, un 2,8%, segons l'informe Cepyme. Descomptant l'efecte dels preus, les vendes han crescut un 2,7% en el segon trimestre de 2024, la qual cosa suposa que els volums contractats d'abril a juny han estat més grans que els de 2023, trencant una tendència de tres trimestres consecutius de caigudes.

Ocupació

Tanmateix, per afrontar el creixement de l'activitat, les pimes en conjunt van haver d'ampliar plantilles, augmentant els seus costos laborals. L'informe de Cepyme ressalta el nombre de treballadors de les més d'1,3 milions d'empreses ha augmentat un 2,9% respecte al segon trimestre de 2023. Això suposen 270.000 persones en un any, de 9 a 9,3 milions.

No obstant això, Cepyme veu un costat fosc en aquest creixement d'ocupació. "Aquest increment de l'ocupació, positiu des d'un punt de vista individual i social, inclou, tanmateix, un desequilibri: l'ocupació acumula un creixement més gran que el dels volums de vendes, de la qual cosa sorgeix una caiguda de la productivitat." Una cosa que no succeïa en períodes anteriors. Així, entre els segons trimestres de 2021 i 2024, mentre el volum venut per les pimes va augmentar un 11,2%, el nombre d'assalariats de les pimes ho va fer en un 12,6%, ressalta l'anàlisi de Cepyme. En comparació amb el mateix trimestre de 2019, l'augment del nombre d'assalariats és del 7,8%, que supera el 5,4% en què va créixer el volum de vendes en el mateix període.

Si bé en termes interanuals, la relació ocupació/activitat ha estat més ajustada en les petites que en les mitjanes empreses. En les primeres, les vendes han crescut, en 12 mesos, un 5,2%, per a la qual cosa han augmentat les seves plantilles un 1,9%. Tanmateix, la facturació de les empreses mitjanes ha pujat un 4,3%, per a la qual cosa han elevat el seu personal en un 5,3%. Per volum, les petites registren el creixement més moderat d'ocupació des de 2022, encara que toquen un nou màxim, amb 6,49 milions d'empleats. Les mitjanes, amb aquest 5,3%, han tingut l'augment més important des de setembre de 2022, fins als 2,87 milions d'assalariats. L'informe de la patronal de les pimes considera que aquesta ocupació, superior a les vendes, incrementa el cost laboral per unitat venuda i repercuteix negativament en la productivitat, especialment en el cas de les empreses més petites, així com en la seva capacitat d'emprendre noves inversions o generar més ocupació."

A llarg termini, les empreses petites han augmentat les seves vendes (en termes nominals) des del segon trimestre de 2019 el 0,9% (-0,2% en volum), amb una ampliació del 5,5% en el nombre d'empleats. El que no passa en el cas de les firmes mitjanes. En els últims tres anys, van experimentar un increment del 21,4% en els volums venuts, per sobre del 18% de l'augment de les seves plantilles.

Finançament

Durant el segon trimestre de 2024, els tipus d'interès que van pagar les pimes per obtenir nou finançament bancari van tornar a descendir amb relació al trimestre anterior. No obstant això, el tipus mitjà del 4,81% del segon trimestre és 36 punts bàsics més alt que el d'un any abans. Tant les empreses petites com les mitjanes es van beneficiar d'una lleugera reducció dels tipus d'interès respecte del trimestre anterior, que van passar al 4,91% en el cas de les primeres (42 p.b. més que en el segon trimestre de 2023) i al 4,71% en el de les companyies mitjanes (increment interanual de 30 p.b.). La qual cosa deixa un saldo més negatiu per a les més petites.

No obstant això, les pimes acullen amb cautela augmentar el seu palanquejament; de fet, la ràtio d'endeutament ha baixat en les pimes, més en les petites, que, com ressalta Francisco Vidal, director d'Economia de Cepyme, acostumen a preferir l'autofinançament. Així i tot, està creixent la demanda de crèdits en un 6,7%, amb 33.584 milions per a les petites (6,2%) i 10.034 les mitjanes (8,3%).

El que contrasta amb una inversió al ralentí. En aquest sentit, respecte a la proposta del president Sánchez de 55.000 milions d'ajuts a les pimes, principalment en crèdits procedents dels fons comunitaris, Vidal assenyala: "si costa ja invertir, costa més demanar crèdits".